Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN: Hlavnou témou bude napätá situácia v Sýrii

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Burhan Ozbilici)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN sa vo štvrtok stretne na mimoriadnom zasadnutí pre situáciu v Sýrii. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Zasadnutie si spoločne vyžiadali Spojené štáty, Francúzsko a Británia a bude otvorené verejnosti.

O situácii v Idlibe na severozápade Sýrie bude informovať osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir Pedersen. V uplynulých dňoch zahynulo v regióne pri ostreľovaniach medzi sýrskymi a tureckými jednotkami viac ako 20 ľudí.

Situácia sa v oblasti zhoršuje od začiatku ofenzívy sýrskej vlády podporovanej Ruskom z polovice januára, ktorá si vyslúžila ostrú kritiku zo strany tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Pokiaľ sa sýrsky režim nestiahne, Turecko bude musieť vziať veci do vlastných rúk," varoval v stredu Erdogan. Generálny tajomník OSN António Gutteres v utorok vyzval na "zastavenie násilia" v Idlibe.

António Gutteres
Zobraziť galériu (2)
António Gutteres  (Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa via AP)

Ruskom podporované sýrske vládne sily a milície v posledných týždňoch znovu dobyli desiatky dedín v Idlibe, poslednej bašte protivládnych povstalcov - to donútilo obyvateľov utekajúcich pred bojmi premiestniť sa bližšie k tureckej hranici a zhoršilo humanitárnu krízu v oblasti.

Vládni vojaci vstúpili do mesta Sarakíb v provincii Idlib

Vojaci sýrskeho prezidenta Bašára Asada prenikli v stredu do strategicky dôležitého mesta Sarakíb v provincii Idlib v severozápadnej Sýrii. Informovala o tom mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva, píše agentúra AFP. "Jednotky režimu vstúpili do Sarakíbu po tom, ako sa stovky džihádistov a s nimi spriaznených síl stiahli na sever od mesta," povedal pre AFP šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán so sídlom v Británii.

Viac o téme: TureckoSýriaRecep Tayyip ErdoganBezpečnostná rada OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu