Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia v Česku: Hrdina bez hasičskej uniformy! Z plameňov vytiahol 10 ľudí, sám skončil v nemocnici

Zasahovali všetky záchranné zložky. Zobraziť galériu (4)
Zasahovali všetky záchranné zložky. (Zdroj: Facebook-Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje)

PRAHA - Tragédia, ku ktorej došlo v nedeľu v skorých ranných hodinách, šokovala celé Česko. V meste Vejprty prišlo pri požiari domova pre zdravotne postihnutých o život osem ľudí. No mohlo ich byť omnoho viac, nebyť nasadenia hrdinského policajta. Ten neváhal riskovať svoj život bez hasičského výstroja.

Plamene, dym a chaos. Nebol čas na premýšľanie, kto mohol, pomáhal. Snáď najodvážnejšie sa zachoval český policajt, ktorý bez dýchacej masky z horiacej a najmä zadymenej budovy zachránil desať ľudí. Jeho odvaha sa mu, žiaľ, vypomstila. Sám napokon skončil v nemocnici. O príbehu informoval denník Blesk s tým, že meno hrdinu zatiaľ nie je známe.

Tragédia v Česku: Hrdina
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje)

Prezident Miloš Zeman sa ale pre Frekvence 1 vyjadril, že policajtovi udelí medailu za tento odvážny čin. "Pri tejto udalosti sa nadýchal splodín a je na vyšetrení v nemocnici. Určite mu patrí veľké ďakujem, pretože nie je vybavený tak, aby mal prístroje a potrebné náležitosti, aby sa nenadýchal dymu," povedal Českej televízii zástupca krajského policajného riaditeľa Petr Sytař.

Vďaka ale rozhodne nepatrí len mužovi zákona. Pacientom pomáhal aj miestostarosta Vlastimír Volín. "K chlapcom z domova má blízko," prezradila samotná starostka Jitka Gavdunová. Jej kolega tiež skončil v nemocnici.

Dalo sa nešťastiu zabrániť?

V čase, keď začalo horieť, sa v budove nachádzalo 35 pacientov a traja zamestnanci. Práve tí pomáhali svojim zverencom dostať sa von na vzduch. No osem ľudí už nezachránili. Tridsať ľudí utrpelo zranenia, dvaja stále bojujú o život. Prípadom sa už zaoberá polícia. 

Obrovská tragédia v Česku! Pri požiari zahynulo osem nevinných ľudí, dvaja bojujú o život

Prvotné zistenia hovoria o tom, že plamene vznikli v spoločenskej miestnosti. A práve v súvislosti so vznikom požiaru sa strhla poriadna kritika na adresu českej ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Jany Maláčovej.

Podala si ju priamo starostka mestečka. Ministerka totiž na mieste povedala, že by pomohlo, keby mali zamestnanci na starosti menej klientov. Gavdunová ale tvrdí, že problémom je najmä to, že klienti môžu nosiť zapaľovače aj zápalky a chodiť von bez kontroly. 

"Taká benevolencia voči ľuďom, ktorí sú na tom mentálne od 6 do 12 rokov, by nemala byť," vyslovila sa rázne starostka. Ako interpretuje denník Blesk, zákon je podľa nej neprávom na strane klientov a môžu si dovoliť, čo chcú. Či ale skutočne tragédiu spôsobil jeden z ubytovaných, nie je nateraz vôbec potvrdené.

V otvorenej kritike starostka načrtla aj otázky právomocí zamestnancov a počtu personálu. O nedostatku ľudí v týchto službách totiž hovorí už dlhší čas. Viac sa o tragédii dočítate tu.

Viac o téme: PolicajtPožiarTragédiaVejprty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu