Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Brexit bude poriadna šou: Britská vláda zverejnila, čo bude sprevádzať odchod z EÚ

Protest proti odchodu Británie z EÚ Zobraziť galériu (3)
Protest proti odchodu Británie z EÚ (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britská vláda oznámila plány na špeciálne podujatia, ktoré sa uskutočnia pri príležitosti odchodu Veľkej Británie z Európskej únie. Brexit sa oficiálne uskutoční 31. januára o 23:00 miestneho času (polnoc stredoeurópskeho času).

Premiér Boris Johnson bude pri tejto príležitosti predsedať mimoriadnej schôdzi kabinetu v severnom Anglicku a po nej sa plánuje prihovoriť národu. V Londýne vláda chystá projekciu hodín na sídlo premiéra na Downing Street 10, ktoré budú odrátavať čas do brexitu. 

Pamätné mince, rozozvučí sa Big Ben

V rámci svetelnej šou bude osvietená aj ulica Whitehall, na ktorej sídlia vládne budovy, a na Parliament Square na stožiaroch vztýčia britské vlajky. Pri príležitosti brexitu sa do obehu dostanú aj špeciálne pamätné mince.

Johnsonova vláda však už aktívne nepresadzuje plán rozozvučať zvon Big Ben v momente, keď Veľká Británia oficiálne opustí EÚ, a to aj napriek výzvam na finančné zbierky na jeho aktiváciu. Veža, v ktorej sa zvon nachádza, je ešte stále v rekonštrukcii.

Big Ben
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Briti si odhlasovali odchod Spojeného kráľovstva z EÚ v referende v roku 2016. Spojené kráľovstvo je prvou krajinou, ktorá opustí európsky blok. Proces dosiahnutia brexitu bol zdĺhavejší ako sa predpokladalo a vyžiadal si aj viacero odkladov jeho termínu.

Prečítajte si aj: Občanov EÚ nevyhostia z Británie, ak si nedoriešia otázku pobytu, ubezpečuje Verhofstadt

Prechodné obdobie po brexite bude trvať do konca roku 2020 a vyjednávači krajiny sa v tom čase pokúsia vytvoriť obchodnú dohodu medzi Britániou a ostatnými krajinami EÚ.

Viac o téme: OslavyLondýnBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu