Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Johnson hodil rukavicu Trumpovi: Jasný odkaz pre šéfa USA, bol by to skvelý krok vpred

Boris Johnson Zobraziť galériu (4)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v utorok vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa nahradiť dohodu o iránskom jadrovom programe novou dohodou s cieľom zabezpečiť, aby Iránska islamská republika nezískala atómovú zbraň.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Johnson vyzval, že "ak sa chceme zbaviť" Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ako sa oficiálna nazýva dohoda o iránskom jadrovom programe, "nahraďme ju a nahraďme ju Trumpovou dohodou". Podľa Johnsona "by to bol skvelý krok vpred".


Na povrch vyplávali nové tvrdenia: Trump chcel zneškodniť Solejmáního už dávno


Johnson vyzdvihol Trumpa ako tvorcu skvelých dohôd a vyzval na spoluprácu na tom, "aby sme nahradili" JCPOA a "namiesto nej mali Trumpovu dohodu". Británia, Francúzsko a Nemecko minulú nedeľu vo svojom spoločnom vyhlásení vyzvali Irán, aby rešpektoval záväzky, ktoré preň vyplývajú z dohody o iránskom jadrovom programe podpísanej v roku 2015.

Dnes je náš odkaz jasný

Irán pritom 5. januára oznámil, že už nebude dodržiavať obmedzenia stanovené dohovorom z roku 2015. Francúzsko, Británia a Nemecko vo svojom vyhlásení z minulej nedele uviedli, že "dnes je náš odkaz jasný: aj naďalej sme oddaní jadrovej dohode a jej zachovaniu; naliehavo vyzývame Irán, aby zmenil všetky opatrenia, ktoré sú v rozpore s dohodou; vyzývame Irán zdržať sa akejkoľvek násilnej akcie alebo šírenia jadrových zbraní."

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

Trojica štátov vo vyhlásení deklaruje aj pripravenosť nadviazať na tomto základe dialóg s Iránom "s cieľom zachovať stabilitu regiónu." Západoeurópski signatári dohody sa spolu s Ruskom a Čínou - ďalšími dvoma štátmi, ktoré dohodu vyrokovali tiež - snažia zachovať jadrovú dohodu po tom, ako od nej v roku 2018 po rozhodnutí prezidenta Trumpa odstúpili Spojené štáty.

Irán varoval Britániu, Francúzsko a Nemecko

 Irán varoval v utorok Britániu, Francúzsko a Nemecko pred "následkami" ich rozhodnutia spustiť mechanizmus na riešenie sporov zahrnutý v jadrovej dohode s Iránom z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP. "Samozrejme, ak sa Európania ... budú snažiť zneužiť (tento proces), musia byť tiež pripravení znášať následky," uviedlo iránske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Spustenie mechanizmu na riešenie sporov zahrnutého v jadrovej dohode oznámili v utorok ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska a Nemecka. Aktivuje sa v prípade nedodržania podmienok uvedenej medzinárodnej zmluvy. Diplomati zdôraznili, že medzi bezpečnostné záujmy Európskej únie patrí presadzovanie režimu nešírenia jadrových zbraní a zabezpečenie toho, aby Irán nikdy nevyvinul jadrovú zbraň.

KĽDR sa nechce vzdať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File, AP Photo/Evan Vucci, File)

Spoločný komplexný akčný plán (JCPoA), čiže jadrová dohoda s Iránom, to mal zabezpečiť. "Rokovali sme o JCPoA s presvedčením, že to prispeje k budovaniu dôvery vo výlučne mierový charakter iránskeho jadrového programu, ako aj k medzinárodnému mieru a bezpečnosti," konštatuje sa v dokumente zaslanom médiám.

Trojica ministrov pripomenula, že európski signatári dohody (E3) a EÚ vyjadrili svoje poľutovanie a obavy z rozhodnutia Spojených štátov vystúpiť z JCPoA a opätovne uvaliť sankcie na Irán a spresnili, že EÚ od mája 2018 pracovala na zachovaní jadrovej dohody, pričom zrušila všetky predošlé sankcie súvisiace s jadrovým programom Iránu.

Je to dôležitejšie ako kedykoľvek predtým

Únia s obavami sledovala rozhodnutia Teheránu, ktorý v máji 2019 začal postupne odstupovať od svojich záväzkov súvisiacich so zmluvou, a snažila sa iránsku stranu odhovoriť od tohto kurzu. K poslednému, v poradí už piatemu, oslabeniu záväzkov JCPoA došlo 5. januára 2020.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borell potvrdil postoj Únie, že iránsku jadrovú dohodu treba zachrániť. "Vzhľadom na pokračujúcu eskaláciu napätia na Blízkom východe je teraz zachovanie JCPoA dôležitejšie ako kedykoľvek predtým," uviedol Borrell.

Rusko varuje EÚ pred novou eskaláciou

Rusko v utorok varovalo Európsku úniu, že rozhodnutím spustiť mechanizmus na riešenie sporov zahrnutý v jadrovej dohode s Iránom z roku 2015 riskuje "novú eskaláciu" napätia. Informovala o tom agentúra AFP. "Nevylučujeme, že neuvážené kroky Európanov by mohli viesť k ďalšej eskalácii v súvislosti s iránskou jadrovou dohodou," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Príslušný mechanizmus bol podľa neho vytvorený s úplne iným zámerom.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

"Náročnosť implementácie dohody bola všeobecne známa a nesúvisela s Iránom", ale s jednostranným odstúpením Spojených štátov od dohody v roku 2018, čo viedlo k uvaleniu nových sankcií na Teherán, konštatovalo ďalej ministerstvo. "Napriek všetkým výzvam iránska jadrová dohoda nestratila svoju dôležitosť," zhrnul rezort. Iránsky jadrový program je podľa neho "pod neustálou kontrolou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)".

Viac o téme: Jadrový programIrán Donald TrumpBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu