Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prímerie bolo na dosah, všetko je však inak: Delostrelecká paľba vydesila celú krajinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRIPOLIS - Ozbrojené zrážky na juhu líbyjskej metropoly Tripolis sa obnovili v noci na utorok po tom, ako poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý bojuje proti medzinárodne uznanej vláde v Tripolise, odmietol podpísať navrhovanú dohodu o prímerí. Informovala o tom agentúra TASS.

Dohoda podľa Haftara ignoruje viaceré z požiadaviek Líbyjskej národnej armády. Delostreleckú paľbu bolo možné počuť v južných častiach Tripolisu, uvádza TASS s odvolaním sa na spravodajský portál al-Wasat.

Prímerie v Líbyi v reakcii na výzvy Ruska a Turecka začalo platiť v nedeľu po tom, ako s ním súhlasili aj Haftarove sily, ktoré vedú ofenzívu proti vláde premiéra Fájiza Sarrádža v Tripolise, ktorá bola uznaná Organizáciou Spojených národov. O dobytie hlavného líbyjského mesta sa Haftar so svojimi oddielmi usiluje už od vlaňajšieho apríla. On sám podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

Dohoda o Líbyi nebola uzavretá

Medzinárodne uznaná vláda v Tripolise a líbyjský poľný maršal Chalífa Haftar sa na rokovaniach v Moskve nedohodli na vyriešení krízy v Líbyi, snaha o hľadanie riešenia však bude pokračovať. V utorok to na tlačovej konferencii vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informovala o tom tlačová agentúra TASS."Nedopracovali sme sa zatiaľ k žiadnemu konečnému výsledku, avšak budeme sa v tomto smere aj naďalej snažiť," uviedol šéf ruskej diplomacie s tým, že Moskva by chcela spojiť úsilie viacerých krajín.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

"Všetko úsilie Európanov, vrátane Nemcov, Francúzov a Talianov, ako aj úsilie regionálnych susedov Líbye - Alžírska a Egypta, ale aj krajín ako sú Spojené arabské emiráty, Turecko, Katar a Rusko, chceme zjednotiť takým spôsobom, aby bolo synchronizované. Budeme vyzývať všetky strany líbyjského konfliktu, aby dosiahli dohodu a neriešili svoje konflikty vojenskou cestou," vyhlásil Lavrov.

Erdogan varoval Haftara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že ak líbyjský poľný maršal Chalífa Haftar bude pokračovať v bojoch v Líbyi, "dostane príučku". Erdogan sa takto vyjadril po ukončení rokovaní o prímerí v Moskve, informovala agentúra AFP.

"Nezaváhame dať pučistovi Haftarovi zaslúženú príučku, ak bude pokračovať v útokoch na legitímnu správu krajiny a našich bratov v Líbyi," povedal Erdogan počas prejavu na schôdzke svojej strany v Ankare, odvysielaného v televízii.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency )

Erdogan uviedol, že o tejto otázke sa bude diskutovať na nedeľnom summite v Berlíne, na ktorom sa zúčastnia európske krajiny, krajiny severnej Afriky a Blízkeho východu, ako aj Organizácia Spojených národov, Európska únia, Africká únia a Liga arabských štátov.

"Pučista Haftar nepodpísal dohodu o prímerí. Najprv povedal áno, ale neskôr, žiaľ, z Moskvy letecky odcestoval," dodal. Napriek tomu Erdogan rozhovory v Moskve považuje za "pozitívne, pretože pučista Haftar ukázal medzinárodnému spoločenstvu svoju skutočnú tvár".

Strany líbyjského konfliktu sa dohodli na zachovaní dočasného prímeria

Strany líbyjského konfliktu sa dohodli na zachovaní dočasného prímeria aj napriek tomu, že poľný maršal Chalífa Haftar oddialil podpísanie konečnej podoby dohody o trvalom prímerí. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovali agentúry AFP a TASS.

Haftar, veliteľ Líbyjskej národnej armády, a medzinárodne uznaná tripoliská vláda národnej jednoty Fájiza Sarrádža sa v pondelok "v zásade dohodli na udržaní prebiehajúceho prímeria", citovala ruský rezort obrany agentúra AFP.

Chalífa Haftar
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev)

Ako uviedla agentúra TASS, Haftar a Sarrádž podpísali podľa ministerstva návrh vyhlásenia prímeria, avšak veliteľ LNA potreboval jeho konečnú podobu ešte prediskutovať so svojimi spojencami. "Veliteľ Líbyjskej národnej armády poľný maršal Chalífa Haftar sa ku konečnej podobe dokumentu stavia pozitívne, avšak zobral si dva dni na to, aby dokument prediskutoval s vodcami kmeňov, ktoré ho podporujú," uvádza sa v stanovisku.

Proces, ktorý sa na rokovaniach v Moskve začal, bude musieť podľa rezortu pokračovať, keďže "množstvo domácich líbyjských problémov si vyžaduje dôkladnú prácu na nájdení vyvážených rozhodnutí, ktoré budú prijateľné pre obe strany".

Viac o téme: BojPrímerieLíbyaTripolisChalíf Haftar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu