Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bývalému vodcovi povstalcov išlo o život: Kolumbijská polícia zmarila pokus o jeho vraždu

Rodrigo Londoňo
Rodrigo Londoňo (Zdroj: SITA/AP)

BOGOTA - Kolumbijské orgány zmarili pokus o atentát na bývalého vodcu marxistickej povstaleckej organizácie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) Rodriga Londoňa, oznámila v nedeľu tamojšia polícia. Informovala o tom agentúra AFP.

Londoňo, známy aj pod prezývkou Timochenko, mal byť terčom ďalších bývalých lídrov povstalcov, ktorí nesúhlasia s mierovou zmluvou s kolumbijskou vládou z roku 2016. Pred "bezprostredne hroziacim útokom" na terajšieho predsedu politickej strany FARC, na ktorú sa povstalecká skupina premenila, varoval informátor.

Londoňo sa zdržuje na svojej farme, dodala polícia s tým, že po informácii o útoku sprísnila jeho ochranu. V sobotu pri cestnej kontrole zastavili dve osoby, ktoré zodpovedali opisu podozrivých poskytnutému informátorom.

Dvaja muži sa dostali do prestrelky s policajtmi, ktorí ich zastrelili asi kilometer od Londoňovej farmy. Išlo o stúpencov odštiepeneckej frakcie FARC, ktorá odmietla prijať mierovú dohodu. Tá ukončila viac než päť desaťročí občianskej vojny v Kolumbii, pričom odzbrojených bolo okolo 7000 niekdajších bojovníkov FARC.

Viac o téme: Pokus o vražduKolumbiaFARCRodrigo LondoňoRevolučné ozbrojené sily Kolumbie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu