Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ prichádza so žiadosťou: Chce nezávislé a dôveryhodné vyšetrenie pádu ukrajinského lietadla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

BRUSEL - Európska únia v piatok požiadala o "nezávislé a dôveryhodné" vyšetrenie pádu ukrajinského lietadla, ktoré sa zrútilo v stredu ráno blízko Teheránu a na jeho palube sa nachádzalo 176 ľudí, z ktorých nikto neprežil. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je pre nás veľmi dôležité, aby vyšetrovanie vykonali nezávislé a dôveryhodné vyšetrovacie orgány a aby bolo v súlade s normami Medzinárodnej organizácie civilného letectva (ICAO)," povedal novinárom hovorca Európskej komisie (EK) Stefan de Keersmaecker po tom, ako vlády viacerých západných krajín vyslovili domnienku, že lietadlo omylom zostrelila iránska raketa.

Čo sa týka príčiny pádu lietadla, hovorca EK uviedol, že doposiaľ nie sú známe žiadne rozsiahlejšie dôkazy, a preto je potrebné počkať na závery prebiehajúcich vyšetrovaní. Lietadlo Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) sa zrútilo v stredu skoro ráno, krátko po vzlietnutí z medzinárodného letiska v Teheráne, odkiaľ malo smerovať do Kyjeva. Haváriu neprežil nikto zo 176 osôb na palube.

Medzi obeťami je 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (vrátane 9 členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti. K zrúteniu stroja došlo len niekoľko hodín po tom, ako Irán zaútočil balistickými strelami na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých pôsobia aj americkí a spojeneckí vojaci. Útok na základne bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pri útoku amerického dronu pri Bagdade.

Viac o téme: VyšetrovanieTeheránUkrajinské lietadloRuské rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu