Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Turecko reaguje: Odmieta kritiku za zasahovanie do konfliktu v Líbyi

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: Presidential Press Service via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecká vláda vyjadrila vo štvrtok nesúhlas s postojom Francúzska, Grécka, Cypru a Egypta, ktoré Ankaru tento týždeň kritizovali za zasahovanie do občianskej vojny v Líbyi. Stredajšie vyhlásenie ministrov zahraničných vecí uvedených štyroch krajín je založené na "mylných predpokladoch a umelo vytvorených argumentoch", reagoval turecký rezort diplomacie, ktorého vyjadrenie citovala tlačová agentúra DPA.

Dohody o vojenskej spolupráci a námorných hraniciach, uzavreté v novembri medzi vládou Turecka a medzinárodne uznanou vládou Líbye, sú podľa vyjadrenia Ankary právoplatné a v plnom súlade s medzinárodným právom. Prvá z týchto dohôd umožňuje Turecku vysielať svojich vojakov do Líbye, rozdelenej od roku 2014 medzi súperiace frakcie. V súvislosti s druhou dohodou zase Turecko vznáša nároky na časti Stredozemného mora blízko gréckeho ostrova Kréta, kde sa predpokladá prítomnosť výdatných ložísk zemného plynu.

Ministri zahraničných vecí Francúzska, Grécka, Cypru a Egypta vydali v stredu v Káhire vyhlásenie, v ktorom tieto dohody označili za "neplatné". Dohoda o vojenskej spolupráci podľa nich odporuje rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN a ohrozuje bezpečnosť v danom regióne. Ministri štvorice stredomorských krajín zároveň deklarovali, že podporujú snahy o sprostredkovanie riešenia líbyjského konfliktu zo strany OSN a v rámci tzv. berlínskeho procesu.

Žlté vesty protestovali v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter.com/Wyvern)

Proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty v Tripolise, ktorú vedie premiér Fájiz Sarrádž, bojuje samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) na čele s veliteľom Chalífom Haftarom. Ten podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye. Začiatkom apríla nariadil Haftar ofenzívu na hlavné mesto Tripolis, ktorá stále pokračuje.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin, ktorí sa stretli v stredu v Istanbule, vyzvali bojujúce strany v Líbyi na uzavretie prímeria s platnosťou od "polnoci 12. januára". Turecko minulý týždeň vyslalo prvýkrát svojich vojakov do Líbye, aby pomohli brániť Sarrádžovu vládu. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v utorok takisto odsúdil zasahovanie Turecka do ozbrojeného konfliktu v Líbyi. Urobil tak po stretnutí najvyšších diplomatov Francúzska, Británie, Nemecka a Talianska na rokovaniach o najnovšom vývoji udalostí v Líbyi.

Chalífa Haftar odmietol výzvu Ruska a Turecka na prímerie v Líbyi

Veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar odmietol vo štvrtok výzvu na prímerie v krajine, ktorú mu adresovali Rusko a Turecko. Oznámil, že vo svojich vojenských operáciách bude pokračovať, informovala agentúra AFP.

Haftar tvrdí, že oživenie politického procesu a stability v Líbyi sa dá zabezpečiť iba "vyhubením teroristických skupín" a rozpustením milícií, ktoré ovládajú metropolu Tripolis. Haftar vlani v apríli nariadil ofenzívu na Tripolis, kde sídli medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty pod vedením premiéra Fájiza Sarrádža. Haftar podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

Viac o téme: KritikaKonflikt LíbyaTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu