Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Upovedomenie o iránskom útoku na základne dostali aj USA: Varovanie prišlo z Iraku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

WASHINGTON - Irak varoval v predstihu Spojené štáty pred raketovým útokom zo strany Iránu, ktorého terčmi boli dve vojenské základne na irackom území. Stalo sa tak po tom, ako Irak získal informácie o útoku od iránskych predstaviteľov, informovala v stredu americká televízna stanica CNN, ktorá sa odvoláva na nemenované "informované zdroje".

Hovorca irackého premiéra v demisii Ádila Abdala Mahdího predtým uviedol, že Bagdad "dostal oficiálnu ústnu informáciu z Iránskej islamskej republiky, že iránska odpoveď na zavraždenie mučeníka Kásema Solejmáního sa už začala alebo sa zakrátko začne a že tento úder bude obmedzený na objekty, kde pôsobí v Iraku americká armáda". Dodal, že napadnuté objekty Teherán v tomto hlásení nešpecifikoval.

Podľa CNN iné zdroje takúto postupnosť popreli. Nemenovaný arabský diplomat uviedol pre túto stanicu, že Irak v predstihu oznámil Spojeným štátom, "ktoré základne budú zasiahnuté". Citovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany zase tvrdí, že Irán upozorňoval Iračanov, aby sa nepribližovali k určitým základniam.

Irán zaútočil na americké
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pri stredajšom útoku zasiahli dve základne v Iraku približne dve desiatky rakiet. Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý piatok pri americkom útoku neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade. CNN predtým informovala, že americké spravodajské služby v uplynulých dňoch sledovali pohyb iránskych vojenských zariadení vrátane dronov a balistických rakiet.

Podľa vyjadrenia hovorcu irackého premiéra v súvislosti so stredajším útokom na základne nie sú k dispozícii správy o prípadných stratách v radoch irackých síl alebo medzinárodnej vojenskej koalície pôsobiacej v Iraku. Iránske médiá však uviedli, že o život prišlo 80 členov amerického vojenského personálu a ďalších 200 utrpelo zranenia, informovala CNN s tým, že tieto údaje nepodložili nijakými dôkazmi. Zdroj z iránskych revolučných gárd sa vyjadril pre polooficiálnu tlačovú agentúru Fars, že "prvé odhady naznačujú veľké straty" v radoch amerických síl.

Americké ministerstvo obrany v danej veci zatiaľ nevydalo oficiálne vyhlásenie, pripomenula televízna stanica. Zverejnila tiež analýzu, podľa ktorej mohol Irán svoj najnovší útok zámerne uskutočniť tak, aby sa vyhol usmrteniu Američanov.

Na Cypre bude špeciálna jednotka USA pre prípad evakuácie z Blízkeho východu

Cyprus v stredu oznámil, že prijal žiadosť Spojených štátov o umiestnenie jednotky rýchleho nasadenia na ostrove v prípade potreby evakuácie amerických diplomatických pracovníkov alebo civilistov z Blízkeho východu v dôsledku eskalujúceho napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi. S odvolaním sa na cyperskú vládu o tom informovala agentúra AFP.

Cyprus "udelil súhlas s dočasným umiestnením jednotky rýchleho nasadenia na Cypre, ktorej úlohou bude evakuovať diplomatické misie USA do regiónu a v prípade potreby aj občanov USA", povedal hovorca vlády Kyriacos Koushos. Zdôraznil, že žiadosť bola prijatá "výlučne na humanitárne operácie".

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Boli odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generála americkou armádou.

Viac o téme: Varovanieútok IránIrakSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu