Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pochovali generála Solejmáního zabitého pri americkom útoku, pohreb začal ešte za tmy

Telesné pozostatky generálmajora pochovali v jeho domovskom meste Kermán
Telesné pozostatky generálmajora pochovali v jeho domovskom meste Kermán (Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

KERMÁN - V Iráne v stredu ráno pochovali generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pri minulotýždňovom americkom útoku v Iraku. Generálov pohreb sa uskutočnil len niekoľko hodín po iránskom raketovom útoku na dve vojenské základne v Iraku, ktorý bol podľa iránskych médií odvetou za Solejmáního zabitie.

Telesné pozostatky generálmajora pochovali v jeho domovskom meste Kermán na juhovýchode Iránu. Pohreb sa mal, ako poznamenáva televízia CNN, pôvodne uskutočniť už v utorok - museli ho však vzhľadom na obrovské davy smútiacich ľudí o deň odložiť.

Do ulíc Kermánu ich už v utorok vyšli desaťtisíce, čo podľa správ iránskych štátnych médií spôsobilo hromadnú tlačenicu, ktorá si vyžiadala 56 obetí na životoch. Ďalších 213 ľudí utrpelo zranenia. Rakvu so Solejmáního pozostatkami uložili v stredu na svitaní do hrobu v časti mestského cintorína v Kermáne, kde sa pochovávajú "mučeníci", teda osoby, ktoré obetovali život za vec islamu alebo záujmy iránskeho štátu.

Na pohrebe, ktorý sa začal ešte za tmy, sa zišlo veľké množstvo ľudí. Mnohí z nich plakali, padali na kolená, modlili sa a kládli kvety na rakvu. Všade bolo vidno generálove podobizne: na obrázkoch v rukách smútiacich i na fasádach okolitých budov. "Víťazstvo je blízko," znel nápis na jednom z transparentov.

Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili 3. januára americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

Na oficiálnej poslednej rozlúčke s generálom sa v utorok v Teheráne zúčastnili státisíce ľudí vrátane iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Irán na počesť Solejmáního vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Iránski židia navštívili rodinu zabitého generála Solejmáního

Iránski židia osobne vyjadrili sústrasť rodine iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pri minulotýždňovom americkom útoku v Iraku. Informoval o tom v stredu izraelský denník The Times of Israel. Rodinu zabitého veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd navštívila delegácia židovskej náboženskej obce v Iráne vedená hlavným rabínom Jehudom Geramim.

Členovia iránskej židovskej komunity sa zúčastnili aj na Solejmáního pohrebe, ktorý sa uskutočnil v stredu na úsvite v generálovom domovskom meste Kermán. Obrad sa konal niekoľko hodín po iránskom raketovom útoku na dve vojenské základne v Iraku, kde sú umiestnení americkí vojaci, ktorý bol podľa iránskych médií odvetou za Solejmáního zabitie.

Iránska židovská obec zároveň vydala vyhlásenie, v ktorom potvrdila svoju vernosť hodnotám iránskej revolúcie. Už krátko po generálovom zabití iránski židia vyjadrili nádej, že "Boh pomstí (jeho) krv".

Sústrasť Solejmáního rodine vyslovili aj predstavitelia iných náboženských menšín žijúcich v Iráne. Podľa izraelských médií majú takého prejavy lojálnosti zo strany menšín veľký význam pre zaistenie ich bezpečnosti.

Viac o téme: PohrebIránKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu