Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE V Iráne odložili pohreb s krvavým generálom! 32 mŕtvych a desivý odkaz USA

Solejmáního pohreb sa stal osudným pre viacerých ľudí Zobraziť galériu (4)
Solejmáního pohreb sa stal osudným pre viacerých ľudí (Zdroj: TASR/Erfan Kouchari/Tasnim News Agency via AP/Ebrahim Noroozi)

KERMAN - Dnes sa v Iráne odohráva ostro sledovaný pohreb generalmajora Kásema Solejmáního, ktorý zahynul minulý týždeň po raketovom nálete v irackom Bagdade. Pohreb sa odohráva v jeho rodnom iránskom meste Kerman. Na ceremóniu prišlo množstvo ľudí a niektoré média počet odhadujú až na milión účastníkov. Stiesnená atmosféra v uliciach sa však pre viacerých stala osudnou.

NAŽIVO Pohreb Kásema Solejmáního​:

Aktualizované 12:22 Iránska štátna televízia informovala, že na smútočnom zhromaždení v tlačenici dav ušliapal 32 ľudí a 190 ľudí bolo zranených.

Aktualizované 11:34 Pohrebný obrad v Kermane sa kvôli obrovskému davu odložil. Mesto v juhovýchodnom Iráne je totiž plné ľudí.

Iránska štátna televízia najskôr informovala, že na pohrebe generálmajora Solejmáního v meste Kerman dav ušliapal 35 ľudí a 48 ľudí bolo zranených. Televízia uviedla, že v pohrebnom sprievode v Solejmáního rodisku vznikla tlačenica. V pondelok, keď Iránci uctili pamiatku Solejmáního v hlavnom meste Teheráne, podľa agentúry AP vyšiel do ulíc viac ako milión ľudí.

MIMORIADNE V Iráne odložili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Na snímke rakva generála Kásema Solejmáního, zabitého pri americkom raketovom útoku v Bagdade spolu s rakvami ďalších obetí na Námestí revolúcie v Teheráne 6. januára 2020.

MIMORIADNE V Iráne odložili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Erfan Kouchari/Tasnim News Agency via AP)

Tlačenica vznikla po tom, ako sa dal do pohybu pohrebný sprievod ulicami Kermánu. Na internete sa objavili prvé videozábery zachytávajúce bezvládne telá ležiace na ceste a iných ľudí, ktorí kričia a snažia sa obetiam pomôcť.

Iránska štátna televízia informovala o počtoch obetí vo svojej internetovej správe bez uvedenia zdroja. Riaditeľ iránskych záchranných služieb Pírhosejn Kólívand predtým telefonicky potvrdil, že tlačenica v Kermáne si vyžiadala mŕtvych a zranených.

Američanov označili za teroristov

Ozbrojené sily USA sú teraz považované za teroristickú organizáciu na základe naliehavého návrhu iránskych poslancov, ktorí predtým označili atentát na veliteľa ozbrojených síl za „štátom sponzorovaný terorizmus“.

Iránski poslanci v utorok totiž prijali návrh zákona, v ktorom nazvali „personál Pentagonu, všetky pridružené spoločnosti, inštitúcie, agentov a veliteľov“ členmi „teroristickej jednotky“, informovali o tom miestne médiá.

Smrť Solejmáního zmenila všetko

Vzťahy medzi Irakom a USA sa zhoršili po piatkovom cielenom nálete amerického dronu na bagdadskom medzinárodnom letisku, pri ktorom zahynul iránsky generálmajor Kásem Solejmání a popredný predstaviteľ irackej armády, veliteľ abú Mahdí Muhandis.Presne cielený útok dronom nasledoval niekoľko dní po tom, čo proiránsky dav ľudí zaútočil na americké veľvyslanectvo v Bagdade.

MIMORIADNE V Iráne odložili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Erfan Kouchari/Tasnim News Agency via AP)

V reakcii na situáciu iracký parlament v nedeľu vyzval vládu, aby vykázala amerických a iných zahraničných vojakov z krajiny. Na irackých základniach po celej krajine je rozmiestnených približne 5200 amerických vojakov, ktorí poskytujú podporu miestnym vojakom brániacim oživeniu džihádistickej organizácie Daeš. Títo americkí vojaci boli v Iraku rozmiestnení v rámci širšej medzinárodnej koalície, a to na pozvanie irackej vlády v roku 2014, ktorá žiadala pomoc v boji proti Daeš.

POZOR! Videá nie sú vhodné pre maloletých divákov a slabšie povahy

Viac o téme: PohrebKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu