Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tisíce ľudí zaplavili ulice mesta Kermán: VIDEO Pochovávajú zabitého generála Solejmáního

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

KERMÁN - Tisíce ľudí zaplavili v utorok ráno ulice mesta Kermán na juhovýchode Iránu, aby sa zúčastnili na pohrebe generála Kásema Solejmáního, zabitého v noci na 3. januára v Bagdade pri útoku amerického dronu. Informovala o tom agentúra AFP.

Telo generála bolo do jeho rodného Kermánu prevezené v noci na pondelok. Na Námestí slobody boli vystavené dve rakvy zahalené iránskou zástavou. V druhej rakve sa nachádzajú telesné pozostatky Solejmáního blízkeho spolupracovníka, brigádneho generála Hosejna Purdžafarího.

Tisíce ľudí zaplavili ulice
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

"Sme tu dnes, aby sme vzdali úctu veľkému veliteľovi," povedal pre AFP jeden zo smútiacich, 56-ročný vojnový veterán, ktorý prišiel z mesta Šíráz. "Milovali ho nielen v Kermáne alebo Iráne, ale aj na celom svete. Za bezpečnosť celého sveta - moslimov, šiitov, Iraku, Sýrie, Afganistanu a najmä Iránu - vďačíme všetci jemu," dodal.

Solejmání bol zabitý neďaleko letiska v Bagdade pri útoku dronom, ktorý nariadil americký prezident Donald Trump. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu". Trump v nedeľu reagoval, že ak Irán zaútočí na Američanov alebo americký majetok, USA majú vybratých 52 cieľov v Iráne vrátane kultúrnych pamiatok. Očakáva sa, že Solejmání bude pochovaný na cintoríne mučeníkov medzi 14.00 a 16.00 h miestneho času (10.30-13.30 SEČ).

Viac o téme: Generálútok USAIránIrakKermánKásem Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu