Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarskí vojaci v Iraku sú pripravení na všetko, tvrdí minister obrany Benkő

Tibor Benkő
Tibor Benkő (Zdroj: TASR/Tamas Kovacs/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Po vypuknutí americko-iránskeho konfliktu maďarské ozbrojené sily priebežne analyzujú situáciu v danom regióne, preto aj v súvislosti s irackou misiou maďarských vojakov je maďarská armáda pripravená okamžite reagovať na všetky možné scenáre. Povedal to v utorok vo verejnoprávnej televízii M1 minister obrany Tibor Benkő.

Medzi takéto alternatívy patrí aj evakuácia, čomu môže podľa slov šéfa rezortu prospieť aj skutočnosť, že Maďarsko už má vlastné transportné lietadlá. Benkő zdôraznil, že v tomto čase je potrebné venovať zvýšenú pozornosť bezpečnosti maďarských vojakov, ktorí v menšom počte slúžia v Iraku v rámci výcvikovej a poradnej misie NATO a vo väčšom množstve plnia úlohy v rámci misie veľkej koalície bojujúcej proti džihádistickej organizácii Daeš.

"V súčasnosti v súvislosti s príslušníkmi maďarskej misie v Iraku boli pozastavené výcvikové činnosti, ostatné úlohy títo vojaci naďalej vykonávajú," dodal minister a poznamenal, že Maďarsko podpísalo s Irakom dohodu o spolupráci. Maďarskí vojaci pôjdu domov, ak o to Irak požiada, dovtedy však budú plniť svoje tamojšie úlohy, podčiarkol.

Iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

Viac o téme: Minister obranyVojaciBudapešťIrakTibor Benkő
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu