Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Proces s Trumpom sa blíži: Zástupcov Snemovne reprezentantov povedie Adam Schiff

Adam Schiff bude zastupovať Snemovňu reprezentantov
Adam Schiff bude zastupovať Snemovňu reprezentantov (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

WASHINGTON - Na čele tímu demokratických zástupcov Snemovne reprezentantov v procese s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Senáte bude predseda jej výboru pre tajné služby Adam Schiff. Informovala o tom v stredu predsedníčka tejto komory Kongresu Nancy Pelosiová.

Pelosiová podľa agentúry AFP takisto oznámila mená siedmich demokratických zástupcov Snemovne reprezentantov, ktorí budú hájiť jej záujmy v Senáte. Okrem Schiffa je medzi nimi aj šéf právneho výboru snemovne Jerrold Nadler. Snemovňa reprezentantov bude v stredu hlasovať o zaslaní návrhu obžaloby Trumpa do Senátu. Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell podľa vlastných slov očakáva, že text žaloby voči prezidentovi Senátu pošle už v tento deň.

Samotný proces s Trumpom na pôde Senátu na základe ústavnej žaloby (impeachmentu) by sa mohol začať na budúci utorok (21.1.). Trump návrh obžaloby v stredu na Twitteri označil za "ďalší podvod" zo strany demokratov a všetku túto prácu mala podľa neho vykonať Snemovňa reprezentantov, nie Senát. Demokrati chcú počas procesu v Senáte vypočuť viacerých svedkov, hoci návrh obžaloby schválili bez toho, aby vypočuli niektorých kľúčových svedkov Bieleho domu, uvádza na svojej stránke televízia CNN. Republikáni v tejto súvislosti uviedli, že vyšetrovanie v procese impeachmentu je práca pre Snemovňu reprezentantov a nie pre Senát.

Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati, 18. decembra rozhodla o podaní ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. Vyšetrovanie viedol Schiff. Prezidenta môže uznať za vinného a odvolať z úradu len Senát, kde však majú väčšinu kresiel (53 zo 100) republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú.

Viac o téme: Donald TrumpImpeachmentAdam Schiff
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu