Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NATO vyzýva Irán na zdržanlivosť: Vojna nie je v záujme nikoho, misiu prerušíme

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Spojenci z krajín NATO dočasne zmrazili svoju výcvikovú misiu v Iraku, po dohode s irackými orgánmi sú však pripravení v nej pokračovať. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po pondelňajšom zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) v Bruseli.

Stoltenberg predstúpil pred novinárov po stretnutí veľvyslancov 29 členských krajín NATO, ktorí diskutovali o kríze medzi USA a Iránom a o situácii v Iraku a na Blízkom východe po tom, ako americké sily uskutočnili vražedný nálet na iránskeho generála Kásema Solejmáního, a tiež po tom, ako v nedeľu iracký parlament požiadal o vyhostenie jednotiek medzinárodnej protidžihádistickej koalície vedenej Spojenými štátmi.

Šéf Aliancie pripomenul, že misia NATO v Iraku sa uskutočňuje na žiadosť irackej vlády (od októbra 2018). Táto misia má niekoľko stoviek vojakov a jej cieľom je pomáhať s výcvikom a odbornou prípravou domácich ozbrojených síl, aby dokázali zabrániť návratu Islamského štátu.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

"Bezpečnosť nášho personálu je najvyššia priorita, a preto sme sa rozhodli prerušiť výcvikovú misiu v teréne," zdôraznil Stoltenberg. Dodal, že NATO pozorne sleduje vývoj situácie a je v úzkom kontakte s irackými úradmi. "NATO je pripravené pokračovať vo svojej misii, len čo to situácia dovolí," spresnil šéf Aliancie, ktorý zopakoval, že táto misia pomáha tomu, aby sa Islamský štát nevrátil k moci.

Pripomenul, že iracká vláda len pred niekoľkými týždňami zdôraznila význam operácie NATO. Podľa jeho slov pondelňajšie rokovanie diplomatov opäť potvrdilo jednotu spojencov v boji proti medzinárodnému terorizmu. Spojenci  pri tejto príležitosti vyjadrili obavy z destabilizácie pomerov na Blízkom východe a zhodli sa v názore, že Irán by nikdy nemal vlastniť jadrové zbrane. V závere svojho príhovoru upozornil, že prípadný vojnový konflikt nie je v záujme nikoho. Dodal, že Severoatlantická rada, čiže politický orgán NATO, vyzvala v tejto súvislosti Irán, aby sa vyhol "ďalšiemu násiliu a provokáciám". Spresnil, že NATO vyzýva na "zodpovedné správanie a zdržanlivosť".

Stoltenberg na viaceré otázky novinárov týkajúce sa aj zámerov USA, najsilnejšieho spojenca v rámci NATO, uviedol, že americká strana informovala ostatných členov Aliancie o dôvodoch útoku na iránskeho generála, a v tejto súvislosti pripomenul, že aj európski spojenci vedia o predošlých iránskych útokoch; napríklad na saudskoarabské ropné ciele či na americké vojenské základne v tomto regióne. Upozornil tiež na destabilizačné aktivity špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ktorým velil Solejmání, a na obavy spojencov spojené s iránskym jadrovým programom.

Slovensko rešpektuje rozhodnutie

Ministerstvo obrany (MO) SR bude rešpektovať kolektívne rozhodnutie spojencov z krajín NATO. Informovala o tom hovorkyňa MO Danka Capáková. Rezort tak reagoval na pondelňajšiu dohodu spojencov o dočasnom zmrazení výcvikovej misie vojakov v Iraku. "O ďalšom postupe budeme bližšie informovať po podrobnom oboznámení sa so závermi Severoatlantickej rady. So slovenskými vojakmi v Iraku sme v pravidelnom kontakte," povedala Capáková.

Pripomenula, že plnenie operačných úloh smerom k výcviku bezpečnostných síl Iraku je naďalej pozastavené. Situácia je nateraz stabilizovaná a vojaci sú v poriadku. "Zároveň však zdôrazňujeme, že situáciu aj naďalej nepretržite monitorujeme a v prípade zmeny vývoja sme pripravení bezodkladne konať," uviedol rezort obrany.

Všetci sú v poriadku 

Veľvyslanci členských krajín Severoatlantickej aliancie v pondelok jednomyseľne skonštatovali, že všetci príslušníci výcvikovej misie NATO v Iraku sú v bezpečí a v prípade potreby sú pripravené evakuácie na bezpečnejšie základne alebo do okolitých bezpečných krajín. Informoval o tom predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) v Bruseli.

Premiér prostredníctvom sociálnych sietí spresnil, že zasadnutie Severoatlantickej rady sa venovalo aktuálnej situácii v Iraku. "Prebieha úzka koordinácia s irackou vládou, momentálne je dohodnuté prerušenie výcvikových aktivít. Slovenský veľvyslanec na základe mojej inštrukcie požiadal o úzke konzultácie so spojencami a s irackou vládou, ktorá by sa mala v najbližších dňoch vyjadriť k spolupráci s NATO pri výcviku irackých ozbrojených síl," dodal Pellegrini s odkazom na vedúceho Stálej misie SR pri NATO Radovana Javorčíka.

Viac o téme: USANATOIránJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu