Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Reakcie na situáciu v Iraku: Merkelová sa stretne s Putinom, Kongres chce obmedzenie akcií Trumpa

Zabitie Solejmáního Zobraziť galériu (4)
Zabitie Solejmáního (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová oznámila, že dolná komora Kongresu USA bude tento týždeň hlasovať o rezolúcii, ktorej zámerom je obmedziť vojenské opatrenia prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa Iránu. Informovali o tom v noci na pondelok televízia CNN a agentúra Reuters.

Pelosiová zaslala kongresmanom Demokratickej strany v nedeľu večer list, podľa ktorého Snemovňa reprezentantov dostane tento týždeň na hlasovanie návrh "Rezolúcie o vojnových právomociach o obmedzení vojenských akcií prezidenta týkajúcich sa Iránu". Oznámenie prišlo v čase, keď Spojené štáty vysielajú ďalších vojakov na Blízky východ po tom, ako minulý piatok americké sily pri nálete v Bagdade zabili vysokopostaveného iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního.

Nancy Pelosiová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

"Minulý týždeň Trumpova administratíva uskutočnila provokatívny a neprimeraný vojenský vzdušný útok zameraný proti vysokopostaveným iránskym vojenským predstaviteľom. Táto akcia ohrozila našich vojakov, diplomatov a iných riskovaním vážnej eskalácie napätia s Iránom," napísala Pelosiová. Návrh rezolúcie má podľa nej potvrdiť úlohu Kongresu pri dohľade nad prácou vlády stanovením, že v prípade, ak sa Kongres neuznesie na ďalších opatreniach, bude musieť vláda zastaviť vojenské akcie týkajúce sa Iránu do 30 dní.

"Našou základnou úlohou ako členov Kongresu je udržiavať Američanov v bezpečí. Z tohto dôvodu nás znepokojuje, že administratíva podnikla tento krok bez toho, aby ho konzultovala s Kongresom, a bez ohľadu na vojnové právomoci Kongresu, ktoré mu poskytuje ústava," dodala demokratická politička.

Pelosiová dodala, že rezolúcia bude podobná návrhu, aký už bol predložený v Senáte a ktorý by vyžadoval, aby akékoľvek vojenské akcie voči Iránu schválil Kongres buď prostredníctvom vyhlásenia vojny, čo je v USA výhradná právomoc Kongresu, alebo nového Povolenia na použitie vojenskej sily (AUMF). Takáto rezolúcia zrejme prejde Snemovňou reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati, no vyhliadky na jej schválenie sú už menej isté v Senáte s prevahou Trumpových republikánov, z ktorých mnohí postup prezidenta voči Iránu podporili.

Holandsko zastavilo výcvikovú misiu v Iraku, vojakov však nesťahuje domov

Holandsko sa rozhodlo zastaviť svoju výcvikovú misiu v severnom Iraku po tom, ako v nedeľu iracký parlament požiadal o vyhostenie jednotiek medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi. Jej súčasťou sú aj holandskí vojaci. Uviedol to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

Holandsko je súčasťou medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu (IS) v Iraku a zúčastňuje sa na výcvikovej misii na severe tejto krajiny. Podľa údajov holandského ministerstva obrany je v súčasnosti v Iraku okolo 60 holandských vojakov. DutchNews.nl pripomenul, že nedeľňajšie uznesenie poslancov irackého parlamentu je reakciou na zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního pri bagdadskom letisku, za čím stoja Spojené štáty.

Ministerstvo obrany zároveň potvrdilo, že zatiaľ nie sú pripravené žiadne plány na stiahnutie holandských vojakov zo severného Iraku a ich návrat domov, pričom rezort obrany ešte v piatok (3.1.) upozornil, že Holanďania budú aj naďalej súčasťou medzinárodnej misie na ochranu námornej plavby v Hormuzskom prielive. Misia sa začne koncom tohto mesiaca.

Nemecká kancelárka Merkelová sa v sobotu stretne s ruským prezidentom Putinom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v sobotu v Moskve v súvislosti s narastajúcim napätím na Blízkom východe, ako aj v iných oblastiach sveta, stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Ako uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert, kancelárka bude s Putinom hovoriť o "súčasnom medzinárodnom napätí" a venovať sa budú aktuálnej situácii v Sýrii, Líbyi, Iráne, Iraku, na Ukrajine, ako aj bilaterálnym záležitostiam.

Vladimir Putin a Angela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Merkelovú bude na ceste do Moskvy sprevádzať minister zahraničných vecí Heiko Maas, dodal Seibert. "Rusko je dôležitým hráčom na svetovom javisku a ako stály člen Bezpečnostnej rady (OSN) je nenahraditeľný čo sa týka riešenia konfliktov na svete," vyhlásil hovorca nemeckej vlády. Nemecko je v súčasnosti nestálym členom BR OSN.

Nemecko a Rusko patria medzi krajiny, ktoré sa snažia zachovať jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015 po tom, ako od nej v roku 2018 po rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa jednostranne odstúpili Spojené štáty. Teherán v uplynulých mesiacoch porušil niektoré z obmedzení z tejto dohody v rámci postupného zvyšovania tlaku, ktorým chce dosiahnuť zmiernenie opätovných sankcií USA.

Borell vyjadril ľútosť nad rozhodnutím Iránu nedodržiavať jadrovú dohodu

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyjadril v pondelok poľutovanie nad rozhodnutím Teheránu obmedziť svoje záväzky týkajúce sa jadrovej dohody uzavretej v roku 2015. Borell podľa informácií týždenníka Politico v nedeľu telefonoval so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom v snahe presvedčiť Teherán, aby neodstúpil od Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ako sa oficiálne nazýva jadrová dohoda.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

Zaríf však neskôr na svojom účte na Twitteri uviedol, že Irán už nebude dodržiavať žiadne obmedzenia týkajúce sa počtu jadrových centrifúg, ktoré môže prevádzkovať. Zároveň však dodal, že všetky kroky rušiace obmedzenia stanovené jadrovou zmluvou sú "zvratné", a prisľúbil "úplnú spoluprácu" s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE). "Hlboko ľutujem najnovšie oznámenie Iránu o JCPOA. Ako vždy sa budeme spoliehať na overenie zo strany MAAE," uviedol Borrell na Twitteri.

Podľa šéfa diplomacie EÚ je teraz úplná implementácia jadrovej dohody všetkými zúčastnenými stranami dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, aby bolo možné zachovať regionálnu stabilitu a globálnu bezpečnosť. "Budem aj naďalej pracovať so všetkými jej účastníkmi, aby sme sa pohli dopredu," dodal Borell.

Iránska vláda zmrazila plnenie jadrovej dohody po tom, ako minulý týždeň v piatok (3.1.) Spojené štáty na bagdadskom letisku riadenou strelou z dronu zabili iránskeho generála Kásema Solejmáního. Od jadrovej dohody s Iránom v roku 2018 po rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa odstúpili Spojené štáty. Teherán v uplynulých mesiacoch porušil niektoré z obmedzení z tejto dohody v rámci postupného zvyšovania tlaku, ktorým chce dosiahnuť zmiernenie opätovných sankcií USA.

Viac o téme: StretnutieUSAAngela MerkelováDonald TrumpIránVladimir PutinKongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu