Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Siedmi slovenskí vojaci sú mimo územia Iraku: Premiestnili ich do inej krajiny

Slovenská armáda Zobraziť galériu (5)
Slovenská armáda (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Siedmi slovenskí vojaci umiestnení v Iraku na výcvikovej misii Severoatlantickej aliancie (NATO) boli dočasne premiestnení do inej krajiny. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Ďalšie kroky sa uskutočnia po konzultácii so spojencami.

„Predseda vlády SR Peter Pellegrini oznamuje, že vzhľadom na aktuálnu situáciu v Iraku, ktorá viedla k pozastaveniu aktivít výcvikovej misie NATO, prebehla dočasná relokácia siedmich slovenských vojakov mimo územia Iraku v súlade s bezpečnostnými pravidlami,“ priblížil tlačový odbor Úradu vlády SR.

Premiér Peter Pellegrini s ministrom obrany Petrom Gajdošom
Zobraziť galériu (5)
Premiér Peter Pellegrini s ministrom obrany Petrom Gajdošom  (Zdroj: FB/Peter Pellegrini )

Rezort obrany potvrdil, že o celej aktivite je informované a situáciu naďalej monitoruje. "Slovenskí vojaci sú aktuálne v poriadku a plnia úlohy v súlade s rozhodnutím velenia misie. Rezort je v pravidelnom kontakte s veliteľom slovenských vojakov. Z bezpečnostných dôvodov nie je možné poskytnúť bližšie informácie," informovala hovorkyňa Danka Capáková z Ministerstva obrany SR.

Informácie o vojenských jednotkách v Iraku potvrdil aj premiér na sociálnej sieti.

Siedmi slovenskí vojaci sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Útok, ktorý odštartoval tento rok

Americký prezident Donald Trump nariadil minulý týždeň v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí. Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo môže ohroziť vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Sulejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu, totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

Smrť Sulejmáního a výzva na odchod

„Americké jednotky na pokyn prezidenta urobili obranný krok, aby ochránili amerických občanov v zahraničí a zabili Kásima Sulejmáního. Cieľom útoku bolo zamedziť ďalším plánovaným útokom zo strany Iránu,“ píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany. Ozbrojený útok má veľkú odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti.

Veliteľ Sulejmání, ktorý v Iráne padol po útoku USA
Zobraziť galériu (5)
Veliteľ Sulejmání, ktorý v Iráne padol po útoku USA  (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky. Predseda vlády SR sa v tejto súvislosti v nedeľu stretol v Banskej Bystrici s ministrom obrany SR, náčelníkom generálneho štábu a riaditeľom vojenského obranného spravodajstva.

Viac o téme: VojaciSpojenciUSASlovenskoNATODonald TrumpIrakPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu