Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Americký minister obrany to povedal bez servítky: Kim Čong-unovi odkázal, aby sa krotil

Americký minister obrany Mark Esper
Americký minister obrany Mark Esper (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký minister obrany Mark Esper vyzval severokórejského vodcu Kim Čong-una, aby sa "krotil" po tom, ako pohrozil "novou strategickou zbraňou". Informovala o tom vo štvrtok juhokórejská agentúra Jonhap.

Odborníci analyzovali, že "strategickou zbraňou", o ktorej Kim hovoril, že ju svet v blízkej budúcnosti uvidí, by mohla byť medzikontinentálna balistická strela. "Kim Čong-una by sme radi vyzvali na zdržanlivosť," povedal Esper v rozhovore pre americkú televíziu Fox News. Pripomenul, že najlepším spôsobom, ako sa posunúť vpred, je stále politická dohoda o denuklearizácii Severnej Kórey.

"Na tej ceste už sme. A chceme na nej zostať," dodal Esper s tým, že na Kim Čong-una a jeho ľudí budú naliehať, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu. Severokórejský vodca Kim Čong-un nedávno vyhlásil, že KĽDR nemá dôvod predlžovať moratórium na jadrové skúšky a testy medzikontinentálnych rakiet, keďže Spojené štáty pokračujú v spoločných vojenských cvičeniach s Južnou Kóreou, uvalili nové sankcie a zároveň kladú "gangsterské požiadavky".

Povedal to na záver štvordňového zasadania ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce. Kim zároveň avizoval, že KĽDR v blízkej budúcnosti predstaví "novú strategickú zbraň". Jeho krajina zároveň prijme "šokujúce skutočné opatrenia".

Očakáva ďalšie útoky proiránskej skupiny

Pentagón vo štvrtok varoval, že Iránom podporovaná skupina Brigády Hizballáhu, ktorej členovia stoja za utorňajším útokom na americkú ambasádu v Bagdade, by mohla podniknúť na americké ciele aj ďalšie útoky, ktoré podľa amerického ministra obrany Marka Espera oľutuje. Informovala o tom agentúra AFP.

"Provokačné správanie je tu už celé mesiace... Takže, či si myslím, že môžu niečo urobiť? Áno. A pravdepodobne to oľutujú," povedal Esper novinárom bez poskytnutia ďalších detailov. "Sme pripravení brániť sa a zabrániť ďalšiemu vyčíňaniu týchto skupín, ktoré všetky podporuje, riadi a financuje Irán," dodal.

Niekoľko stoviek irackých demonštrantov zaútočilo v utorok na veľvyslanectvo USA v Bagdade, kde demolovali vstupné kontrolné stanovište a rozbíjali okná a skandovali "Smrť Amerike!". Nasledovali ďalšie protesty, ktoré sa napokon skončili v stredu. Incident bol reakciou na americké nálety na pozície Iránom podporovanej šiitskej militantnej skupiny Brigády Hizballáhu v Iraku a Sýrii, pri ktorých v nedeľu zahynulo 25 jej bojovníkov.

 

Viac o téme: WashingtonKim Čong-unSeverná KóreaSpojené štátyMark Esper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu