Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Irán vojnu nechce: Vojenského konfliktu sa ale nebojí, tvrdí generál Salámí

Hossein Salami
Hossein Salami (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

TEHERÁN - Veliteľ iránskych elitných revolučných gárd vo štvrtok uviedol, že Irán nechce vojnu, žiadneho konfliktu sa však nebojí. Informovala o tom polooficiálna iránska tlačová agentúra Tasním po tom, ako prezident USA Donald Trump obvinil Teherán, že stojí za protiamerickými protestmi v Iraku, píše agentúra Reuters.

Trump v utorok obvinil Irán z organizovania demonštrácií pred americkou ambasádou v Iraku a povedal, že Teherán sa z toho bude zodpovedať. Irán akékoľvek obvinenia odmieta. "Krajinu do vojny nevedieme, ale žiadnej vojny sa nebojíme a hovoríme Amerike, aby s Iránom komunikovala správne. Máme silu ich niekoľkokrát poraziť a nebojíme sa," vyhlásil podľa agentúry Tasním brigádny generál Hosejn Salámí.

Šéf iránskych pozemných síl Abdorrahím Músaví vo štvrtok pohrozil, že iránska armáda je pripravená na konfrontáciu s akýmkoľvek "nepriateľom". "Naše ozbrojené sily... monitorujú všetky pohyby a ak niekto urobí najmenšiu chybu, budú konať rozhodne, a ak sa situácia vyostrí, ukážeme nepriateľovi svoje schopnosti," dodal Músaví podľa štátneho telerozhlasu IRIB.

Stúpenci irackej polovojenskej organizácie al-Hašd aš-Šabí odišli v stredu z miesta protestov pred veľvyslanectvom Spojených štátov v Bagdade, kde došlo od utorka opakovane k násilnostiam. Americkí vojaci strážiaci veľvyslanectvo v Bagdade zasiahli v stredu slzotvorným plynom s cieľom rozohnať proiránskych demonštrantov, ktorí pred komplexom ambasády protestovali druhý deň po sebe.

V utorok desiatky protestujúcich vnikli do komplexu, kde demolovali vstupné kontrolné stanovište a rozbíjali okná. Protest bol reakciou na americké nálety na pozície Iránom podporovanej šiitskej militantnej skupiny Brigády Hizballáhu v Iraku a Sýrii, pri ktorých v nedeľu zahynulo 25 jej bojovníkov.

Viac o téme: Revolučné gardyHossein SalamiIráN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu