Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin s novoročným odkazom pre Trumpa: Rusko a USA nesú zodpovednosť za svetovú bezpečnosť

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Charles Platiau/Pool via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil v novoročnom posolstve Donaldovi Trumpovi pozvanie pre amerického prezidenta na návštevu Moskvy v máji 2020 pri príležitosti 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne. Informovala o v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie Kremľa.

Putin v posolstve Trumpovi uviedol, že "Rusko a USA sú historicky zodpovedné za garantovanie svetovej bezpečnosti a stability a Moskva je za normalizovanie bilaterálnych vzťahov a rovnoprávny dialóg založený na vzájomnom rešpektovaní záujmov". Rusko-americké vzťahy sú naďalej napäté, pričom predstavitelia Trumpovej vlády opakovane kritizujú Moskvu pre jej politiku predovšetkým na Ukrajine a v Sýrii.

Ruský prezident tiež poslal novoročné posolstvá britskej kráľovnej Alžbete II. a premiérovi Borisovi Johnsonovi a vyjadril presvedčenie, že vzájomne prospešný rozvoj rusko-britských vzťahov prispeje k posilneniu medzinárodnej stability a bezpečnosti.

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom poznačila aféra novičok, keď začiatkom marca 2018 našli v anglickom meste Salisbury v bezvedomí bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Neskôr sa ukázalo, že obaja boli vystavení pôsobeniu bojovej nervovoparalytickej látky novičok. Británia z incidentu obvinila Rusko, ktoré však svoju vinu vytrvalo odmieta.

Viac o téme: VýročiePozvaniePosolstvoDonald TrumpVladimir PutinSovietsky zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu