Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Saudskej Arábii odsúdili Jemenčana, ktorý pobodal divadelníkov: Nekompromisný trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

RIJÁD - V Saudskej Arábii odsúdili v nedeľu na smrť Jemenčana, ktorý v novembri pobodal na predstavení v Rijáde viacero členov španielskej divadelnej skupiny. Saudskoarabská štátna televízia al-Ichbaríja podľa agentúry AFP informovala, že súd "páchateľovi tohto teroristického činu predbežne udelil smrť".

Súd okrem toho vymeral 12,5-ročný trest odňatia slobody pre útočníkovho komplica, o ktorom však nie sú známe nijaké podrobnosti.  Útok z 11. novembra, pri ktorom boli podľa Madridu zranení štyria členovia divadelnej skupiny, pripisuje Rijád teroristickej organizácii al-Káida. Zranených s "povrchovými ranami" ošetrili a  stabilizovali, informovali saudskoarabské médiá.

Páchateľa polícia identifikovala ako 33-ročného Jemenčana. Na divadelnú skupinu zaútočil počas hudobného predstavenia v Parku kráľa Abdalláha, jednom z miest, na ktorých v tom čase v Rijáde prebiehali niekoľko mesačné kultúrne slávnosti. Tie sú súčasťou snáh saudskoarabského kráľovstva priniesť svojim obyvateľom viac zábavy a zmeniť svoj ultrakonzervatívny imidž.

Televízia al-Ichbaríja minulý týždeň informovala, že páchateľ konal na pokyn lídra al-Káidy v Jemene. K útoku sa však dosiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina. Saudská Arábia vedie medzinárodnú vojenskú koalíciu bojujúcu v Jemene na strane uznanej jemenskej vlády proti šiitským povstalcom nazývaným húsíovia podporovaných Iránom.

Viac o téme: Trest smrtiSúd Saudská ArábiaRijádDivadelníciPodobanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu