Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Taliban súhlasil s dočasným prímerím v celom Afganistane: Vojenský konflikt trval takmer 20 rokov

Hnutie Taliban počas rokovania
Hnutie Taliban počas rokovania (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban v nedeľu oznámilo, že súhlasí s dočasným prímerím na území celého Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP s tým, že prímerie poskytuje príležitosť na možný podpis mierovej dohody s USA.

Dobu trvania prímeria Taliban nespresnil, podľa AP sa však predpokladá, že by malo ísť o desať dní. Vyhlásenie prímeria schválili členovia najvyššej rady Talibanu (šúrá), ktorí sa predtým stretli s členmi talibanského vyjednávacieho tímu zapojeného do rokovaní s USA.

Po 18 rokoch sa ukončil vojenský konflikt

Mierová dohoda by mala umožniť stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu a ukončenie 18 rokov trvajúceho vojenského konfliktu. USA žiadajú, aby dohoda obsahovala bezpečnostné záruky zo strany Talibanu o tom, že sa Afganistan nestane útočiskom pre militantov.

Spojené štáty a Taliban sa aktuálne snažia dosiahnuť dohodu o stiahnutí amerických jednotiek z Afganistanu. Ich rozhovory boli viackrát prerušené, naposledy 12. decembra - po samovražednom bombovom útoku, ktorý sa stal deň predtým neďaleko americkej vojenskej základne Bagrám v severoafganskej provincii Parván. S návrhom na uzavretie dočasného prímeria v Afganistane prišiel na poslednom kole rozhovorov americký vyjednávač Zalmay Khalilzad. USA majú v Afganistane aktuálne približne 12.000 vojakov.

Viac o téme: KábulAfganistanTalibanSpojené štátyMierová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu