Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pompeo kritizuje Irán: Dôvodom je, že bráni ľuďom uctiť si obete protestov

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Timothy D. Easley)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo kritizoval v piatok na Twitteri Irán za to, že používa násilie a cenzúru, aby ľuďom zabránil uctiť si pamiatku obetí nedávnych protestov. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránci majú právo uctiť si pamiatku 1500 obetí, napísal Pompeo na Twitteri, pričom z ich usmrtenia priamo obvinil najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Internetové spojenie bolo v stredu pred spomienkovými zhromaždeniami, ktoré mesiac po protestoch ľudia organizovali cez sociálne siete, prerušené vo viacerých iránskych provinciách, ako uviedla tlačová agentúra ILNA.

"Režim sa bojí svojich vlastných občanov, a opäť raz sa uchýlil k násiliu a vypnutiu internetu," dodal Pompeo. Pri potláčaní protestov, ktoré v Iráne vypukli 15. novembra a vyvolalo ich zvyšovanie cien pohonných látok, zomreli údajne desiatky ľudí. Iránske vedenie však doteraz oficiálne potvrdilo len smrť piatich osôb - štyroch príslušníkov poriadkových síl a jedného civilistu. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International pritom uvádza viac ako 300 obetí represií, ktoré označuje za "hrozné zabíjanie". Spojené štáty uviedli, že obetí môže byť viac než 1000.

Viac o téme: NásilieKritikaCenzúraIránMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu