Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Čilský prezident prichádza s dobrou správou: Referendu o zmene ústavy dal zelenú

Sebastián Piňera
Sebastián Piňera (Zdroj: TASR/AP Photo/Luis Hidalgo)

SANTIAGO - Čilský prezident Sebastián Piňera podpísal v pondelok návrh zákona o usporiadaní referenda o zmene ústavy, ktorá pochádza ešte z čias vojenskej diktatúry Augusta Pinocheta vládnuceho v rokoch 1973 - 1990. Referendum je naplánované na 26. apríla, informovala agentúra AFP.

Zmena ústavy bola jednou z hlavných Piňerových sľubov v snahe ukončiť dva mesiace trvajúce protivládne protesty. "Táto reforma otvára dvere a určuje cestu na dosiahnutie veľkej ústavnej dohody," uviedol Piňera pri podpise návrhu zákona, ktorý schválil minulý týždeň Kongres. Mnohí v Čile sa domnievajú, že zbavenie sa ústavy zaváňajúcej temnou, represívnou kapitolou minulosti krajiny prispeje k ukončeniu krízy.

Je to kľúčová požiadavka tisícov protestujúcich, ktorí takmer denne vychádzali do ulíc. Rozhnevaní Čiľania protestovali okrem iného proti sociálnej a ekonomickej nerovnosti či politickej elite, ktorá pochádza z malého počtu najbohatších rodín v krajine. V Čile, tradične považovanom za jeden z najstabilnejších štátov Južnej Ameriky, ide o najhoršie občianske nepokoje za celé desaťročia. Zahynuli desiatky ľudí.

Viac o téme: NávrhReferendumPrezidentZákonČileSebastián Piňera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu