Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cyperská polícia v akcii: Zadržali 34 sýrskych migrantov plaviacich sa na člne z Turecka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

NIKÓZIA - Cyperská polícia v nedeľu zadržala 34 sýrskych migrantov po tom, ako spozorovala ich čln pri severozápadnom pobreží tejto ostrovnej krajiny ležiacej v Stredozemnom mori.

Následne bolo k člnu vyslané plavidlo policajnej hliadky, ktoré čln s migrantmi odeskortovalo do najbližšieho prístavu. Podľa polície čln vyplával z tureckého mesta Alanya. Celé osadenstvo člna tvorili muži vrátane 17-ročného mladíka. Všetkých migrantov cyperské úrady umiestnili do záchytného strediska pri hlavnom meste Nikózia, informuje tlačová agentúra AP.

Polícia zatkla 19-ročného muža, ktorý bol na palube člna, pre podozrenie z obchodovania s ľuďmi a napomáhania pri ilegálnom vstupe štátnych príslušníkov tretích krajín na územie Cypru. Cyperská vláda tvrdí, že krajina už dosiahla limit pri prijímaní návalu migrantov a požiadala ďalšie členské štáty Európskej únie, aby prijali aspoň 5000 z tých, ktorí sa dostali do krajiny.

Cyprus v súčasnosti zápasí so zvýšeným prílevom migrantov. Väčšina z nich prichádza z Turecka, ktoré je od severocyperského pobrežia vzdialené len približne 65 kilometrov. Na ostrove žije momentálne v preplnených táboroch približne 20.000 migrantov. Cyperský minister vnútra Konstantinos Petrides v stredu ohlásil, že úrady sprísnia kontroly pohybu osôb v oblasti nárazníkovej zóny OSN, ktorá de facto rozdeľuje Cyprus na dve časti.

Toto opatrenie je motivované snahou obmedziť nelegálnu migráciu. Kontroly budú zamerané na občanov tretích krajín, ktorí sa chcú cez Tureckom okupovanú severnú časť ostrova dostať na územie medzinárodne uznanej Cyperskej republiky, členského štátu EÚ.

 

Viac o téme: ZadržaniePolícia MigrantiTureckoCyprus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu