Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalší škandál vo Vatikáne: Vodca ultrakonzervatívneho katolíckeho rádu zneužil 60 maloletých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

VATIKÁN - Zakladateľ ultrakonzervatívneho katolíckeho rádu Kristovi legionári Marcial Maciel zneužil najmenej 60 maloletých. Vyplynulo to z interného vyšetrovania, ktoré zároveň identifikovalo 33 kňazov a 71 bohoslovcov, ktorí počas ôsmich desaťročí zneužívali mladistvých.

Tretinu násilníkov z radov kňazov pritom podľa správy, ktorú rád zverejnil v sobotu, tvorili Macielove obete a ďalší boli obeťami jeho obetí. Odhalili tak niekoľkogeneračnú reťaz zneužívania a potvrdili Macielov toxický vplyv naprieč celým rádom. Jeho obete boli väčšinou chlapci vo veku 11 až 16 rokov. Správa hovorí o 175 obetiach kňazov, no neuvádza obete bohoslovcov, z ktorých väčšina z kongregácie odišla a nikdy ich nevysvätili.

Rád správu zverejnil v rovnaký deň, ako pápež František prijal rezignáciu najväčšieho zástancu Legionárov vo Vatikáne, kardinála Angela Sodana, z postu dekana kardinálskeho kolégia. Práve on dlho blokoval vyšetrovanie Maciela, napriek tomu, že Vatikán mal proti nemu dôkazy datujúce sa až do štyridsiatych rokov minulého storočia.

Vatikán v roku 2010 prevzal kontrolu nad rádom sídliacim v Mexiku a nariadil proces jeho reformácie po tom, ako vyšetrovanie odhalilo, že Maciel sexuálne zneužíval bohoslovcov a mal najmenej tri deti s dvomi ženami. Maciel zomrel v roku 2008 vo veku 87 rokov a nikdy ho nepotrestali.

Viac o téme: ZnásilnenieSexuálne obťažovanieVatikánKatolícky rád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu