Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najhorší útok na novinárov na svete: Piatich členov rodinného klanu odsúdili za masakru

Masakra, ktorá šokovala svet, si vyžiadala životy 32 novinárov a ďalších zamestnancov Zobraziť galériu (4)
Masakra, ktorá šokovala svet, si vyžiadala životy 32 novinárov a ďalších zamestnancov (Zdroj: SITA/Supreme Court Public Information Office via AP)

MANILA - Súd na Filipínach uznal vinnými kľúčových príslušníkov mocného politického gangu v prípade masakry z roku 2009, ktorá zanechala 57 mŕtvych. Piati členovia rodiny Ampatuan vrátane niekdajšieho starostu Andala Ampatuana mladšieho dostali doživotné tresty odňatia slobody. Súd im okrem toho nariadil kompenzáciu rodín obetí.

Prípad zahŕňal viac ako 100 podozrivých. Viacerých členov rodiny a policajných dôstojníkov sudkyňa Jocelyn Solis-Reyes oslobodila s odôvodnením, že voči nim neexistuje dostatok dôkazov. Rodiny obetí a mimovládne skupiny pochválili rozhodnutie súdu, ktoré má 761 strán, no podotkli, že boj za spravodlivosť sa ešte neskončil. Predpokladá sa, že sa odsúdení voči verdiktu odvolajú a na slobode je tiež ešte zhruba 80 obžalovaných.

Útočníci 23. novembra 2009 prepadli konvoj áut s manželkou, sestrami a ďalšími príbuznými a právnikmi súčasného poslanca dolnej komory parlamentu Esmaela Mangudadatua. Ten v čase incidentu kandidoval na post guvernéra provincie Maguindanao a bol konkurentom mocného klanu Ampatuan, ktorý kontroloval takmer všetky sféry v regióne. Ku konvoju sa pridali aj novinári píšuci o Mangudadatuovej kandidatúre. Samotný politik sa v konvoji z bezpečnostných dôvodov nenachádzal.

Masakra, ktorá šokovala svet,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Supreme Court Public Information Office via AP)

Ampatuan mladší je odsúdený za to, že viedol takmer 200 ozbrojených nasledovateľov, ktorí konvoj a dve nezainteresované autá zastavili a prinútili ich vyjsť na neďaleký kopec. Tam už na nich čakali vykopané obrovské hroby. Páchatelia svoje obete postrieľali, a keď počuli blížiace sa bezpečnostné zložky, z miesta ušli.

Masakra, ktorá šokovala svet, si vyžiadala životy 32 novinárov a ďalších zamestnancov médií. Je to najhorší útok na novinárov na svete. Ampatuanovci obvinenia voči nim v súvislosti s prípadom popierajú. Ako uviedla právnička Mangudadatua a rodín niekoľkých obetí Nena Santos, najmenej troch svedkov, ktorí svedčili proti klanu, zabili. Jej samotnej sa podľa jej slov viackrát vyrážali smrťou a dokonca jej ponúkali veľký obnos peňazí za to, že od prípadu odstúpi.

Masakra, ktorá šokovala svet,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Supreme Court Public Information Office via AP)

Masakra, ktorá šokovala svet,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Supreme Court Public Information Office via AP)

Viac o téme: NovináriVerdiktMasakraútok Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu