Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Silné zemetrasenie na Filipínach: Jedna detská obeť a zrútený obchodný dom

Zemetrasenie na Filipínach. Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie na Filipínach. (Zdroj: TASR/ AP Photo)

MANILA - Najmenej jedna osoba zahynula a zrútila sa trojpodlažná budova obchodu s potravinami, v ktorej troskách môže byť uväznených neznáme množstvo ľudí - to je zatiaľ tragická bilancia silného zemetrasenia, ktoré v nedeľu postihlo južné Filipíny.

Agentúra AP cituje Filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie v Quezon City, podľa ktorého zemetrasenie s magnitúdou 6,9 a v hĺbke 30 kilometrov zasiahlo oblasť približne šesť kilometrov severozápadne od mesta Padada v provincii Davao del Sur. V posledných mesiacoch bol na tomto území zaznamenaný celý rad silných zemetrasení. Obeťou prírodného živlu sa stalo malé dievča v meste Matanao v Davau del Sur, na ktoré sa zrútila stena domu a murivo ho zasiahlo do hlavy, spresňujú oficiálne filipínske zdroje.

Zemetrasenie na Filipínach.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/John Angelo Jomao-as)

Provinciálny guvernér zase vo vysielaní miestnej rozhlasovej stanice DZM informoval, že v centre Padady sa zrútil trojpodlažný obchodný dom s potravinami, pričom v jeho ruinách sa môže nachádzať nešpecifikovaný počet ľudí. Guvernér ďalej priblížil, že záchranné práce sú v plnom prúde, avšak koľko je v jeho provincii dovedna zranených, zatiaľ nevie povedať.

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa aj s dcérou nachádza vo svojom dome v meste Davao, kde bolo zemetrasenie cítiť silno, a obaja sú v bezpečí, oznámil veliteľ prezidentskej stráže. V pondelok bude v celej provincii Davao del Sur - vrátane jej hlavného mesta - prerušené v školách vyučovanie, aby sa mohla skontrolovať stabilita a statika školských budov. Niektoré mestá i dediny zostali v dôsledku zemetrasenia bez elektrického prúdu.

Zemetrasenie na Filipínach.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ Philippine Red Cross via AP)

Filipíny ležia na tzv. "ohnivom kruhu" - najaktívnejšej vulkanickej zóne Zeme, ktorá prechádza od západného pobrežia Severnej Ameriky cez Aleuty do Japonska a Indonézie až na Nový Zéland. V posledných desaťročiach postihlo Filipínske súostrovie množstvo veľmi silných zemetrasení. Najhoršie v celých známych dejinách krajiny bolo v roku 1990, keď v turistami vyhľadávanom meste Baguio na severnom ostrove Luzon zahynulo pri otrasoch s magnitúdou 7,8 asi 1200 ľudí.

Viac o téme: ObeťZrútenieMagnitúdaZemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu