Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Portoriko zasiahlo ďalšie zemetrasenie: O život prišiel najmenej jeden človek

Portoriko prežíva jeden otras za druhým. Zobraziť galériu (3)
Portoriko prežíva jeden otras za druhým. (Zdroj: TASR/AP Photo/Carlos Giusti)

SAN JUAN - Najmenej jedného mŕtveho a niekoľko zranených si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 6,4 a ďalšie silné otrasy, ktoré v utorok zasiahli Portoriko. Stalo sa tak deň po tom, ako toto ostrovné územie Spojených štátov zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,8, ktoré spôsobilo škody na viacerých domoch. Informovala o tom agentúra AP.

Učiteľ Rey González uviedol, že jeho strýko zahynul, keď sa na neho zrútila stena domu, v ktorom spolu bývali. Dodal, že o 73-ročného Nelsona Martíneza, ktorý bol zdravotne postihnutý, sa staral spolu s otcom. V meste Ponce ležiacom neďaleko epicentra zemetrasenia utrpelo zranenia osem ľudí, uviedla pre televíznu stanicu WAPA starostka Mayita Meléndezová. Podľa americkej televíznej stanice CNN, ktorá citovala portorické úrady, zahynul jeden muž, uviedla však vek 77 rokov.

Portoriko prežíva jeden otras
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Carlos Giusti)

Americká geologická služba USGS uviedla, že zemetrasenie zasiahlo južnú časť ostrova Portoriko a vzniklo v hĺbke desať kilometrov. V Portoriku a na Amerických Panenských ostrovoch úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, neskôr ho zrušili. Na celom území Portorika bol hlásený výpadok elektriny.

Podľa agentúry Reuters ide o najsilnejšie zemetrasenie v Portoriku za posledné dva týždne. V pondelok toto ostrovné územie Spojených štátov zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,8, pri ktorom sa v pobrežnom meste Guánica na juhozápade Portorika zrútilo päť domov a ďalšie desiatky stavieb boli vážne poškodené.

Portoriko prežíva jeden otras
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Carlos Giusti)

V oblasti došlo aj k menším zosuvom pôdy a výpadkom elektrického prúdu. Jedno z najsilnejších zemetrasení s najvážnejšími následkami, aké kedy zasiahlo Portoriko, bolo v októbri 1918, keď otrasy s magnitúdou 7,3 pri severozápadnom pobreží vyvolali cunami a vyžiadali si 116 životov.

Viac o téme: MŕtvyZraneníZemetrasenie Portoriko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu