Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Výčiny počasia vo Francúzsku: Hlásia dve obete a najmenej piatich zranených

Silné dažde a prudký vietor vo Francúzsku. Zobraziť galériu (3)
Silné dažde a prudký vietor vo Francúzsku. (Zdroj: TASR/ AP Photo/Bob Edme)

PARÍŽ - Dve obete a najmenej piatich zranených si vyžiadali silné dažde a prudký vietor vo Francúzsku, kde je v dôsledku nepriaznivého počasia bez dodávok elektriny vyše 60.000 domácností, a to od Normandie po oblasti na juhovýchode krajiny.

Ako v sobotu informovala agentúra AFP, prvou obeťou je 70-ročný muž z Baskicka, ktorý zomrel v piatok v regióne Pyrenées-Atlantique na juhozápade Francúzska, keď na jeho auto spadol strom. Ďalšou obeťou je 76-ročný muž, ktorého v piatok v meste Espiens v regióne Lot-et-Garonne na juhozápade krajiny strhol prúd vody rozvodnenej rieky. Jeho telo sa našlo po 24 hodinách viac ako kilometer od jeho domu.    

Silné dažde a prudký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Bob Edme)

AFP dodala, že zranenia utrpelo päť ľudí, pričom stav dvoch z nich považujú lekári za vážny. Energetická spoločnosť Enedis podľa AFP povolala do služby 2000 technikov, ktorí obnovujú dodávky elektrickej energie. Jej výpadok v noci na sobotu zasiahol až 400.000 domácností v oblastiach, ktoré v dôsledku výdatných dažďov postihli aj záplavy. V niektorých obciach došlo aj k výpadku dodávok pitnej vody.

Silné dažde a prudký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Bob Edme)

Záplavy a zosuvy pôdy znemožnili prístup k lyžiarskym strediskám Gourette a Artouste. Prerušená bola distribúcia pitnej vody v obci Laruns. V neďalekom departmente Landes na mieste sútoku riek Gaves de Pau a Oloron bolo v piatok preventívne evakuovaných približne 600 ľudí. Služba Meteo-France taktiež varovala pred nebezpečenstvom lavín v Alpách, najmä v obľúbených lyžiarskych strediskách v departementoch Isere a Savojsko.

Na pobreží na juhozápade krajiny boli vydané varovania pred povodňami. Na ostrove Korzika vydali varovanie pred silným vetrom, ktorý by miestami mohol dosahovať rýchlosť viac ako 170 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: PočasieVietorObeteDážďFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu