Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Proti Dudovi bude kandidovať za prezidentku Kidawa-Blonska: Rozhodlo o tom 700 delegátov

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

VARŠAVA - Kandidátkou hlavnej poľskej opozičnej strany, Občianskej platformy (PO) za prezidentku bude jej poslankyňa a podpredsedníčka parlamentu Malgorzata Kidawa-Blonska. Rozhodlo o tom v sobotu doobeda v tajnom hlasovaní 700 delegátov strany, pričom jej protikandidátom bol starosta Poznane Jacek Jaskowiak.

"Budem prezidentkou všetkých Poliakov," vyhlásila sebavedomo po hlasovaní víťazka. Kidawa-Blonska bola aj kandidátkou PO na post premiérky pre prípad, že by táto strana zostavovala vládu po októbrových parlamentných voľbách. To sa však nestalo, vo voľbách vysoko zvíťazila nacionalistická strana Právo a spravodlivosť (PiS) a jej vláda nad Poľskom tak pokračuje aj naďalej.

Kidawa-Blonska si v prezidentských voľbách, ktoré by sa mali uskutočniť v prvej polovici budúceho roka, zmeria sily s kandidátom PiS, súčasným prezidentom Andrzejom Dudom. Mnohí priaznivci PO boli sklamaní, že za prezidenta nechcel kandidovať bývalý dlhoročný premiér a predseda tejto strany Donald Tusk, ktorý len nedávno skončil pôsobenie na poste predsedu Európskej rady.

Viac o téme: PrezidentPoľskoDonald TuskAndrzej DudaMalgorzata Kidawa-BlonskaPoznane Jacek Jaskowiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu