Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Polícia v Indii strieľala do demonštrantov: Hlásia dve obete

Demonštrácie v Indii Zobraziť galériu (3)
Demonštrácie v Indii (Zdroj: TASR/ AP Photo/Anupam Nath)

GUVÁHÁTÍ - Dvoch ľudí usmrtila vo štvrtok indická polícia počas streľby do davu demonštrantov v štáte Ásam na severovýchode krajiny. Ľudia tam protestovali proti návrhu zákona, ktorý nemoslimským imigrantom uľahčuje získanie občianstva Indickej republiky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotníkov.

Lekár nemocnice v meste Guváhátí uviedol, že strelné poranenia ošetrovali 21 ľudom, z ktorých dvaja neprežili. Parlamentom schválený návrh novely zákona o štátnom občianstve uľahčuje imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša získanie občianstva. Pred vstupom do platnosti musí novelu ešte podpísať indický prezident, čo je však len formálny úkon.

Demonštrácie v Indii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Anupam Nath)

Legislatíva uľahčuje získanie indického občianstva pre príslušníkov hinduistických, sikhských, budhistických, kresťanských, zoroastrijských a džinistických menšín, ktoré sú v susedných, prevažne moslimských krajinách vystavené náboženskej perzekúcii. Kritici považujú návrh zákona za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov. V štáte Ásam tvoria moslimovia zhruba tretinu obyvateľstva.

Demonštrácie v Indii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Anupam Nath)

Viac o téme: StreľbaDemonštrantiIndická polícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu