Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Módího režim pritvrdzuje: Policajti zatkli vyše 1 200 demonštrantov

Naréndra Módí
Naréndra Módí (Zdroj: SITA/AP)

NAÍ DILLÍ - Indická polícia vo štvrtok pozatýkala na rôznych miestach krajiny vyše 1 200 demonštrantov, informuje agentúra The Associated Press (AP) s odvolaním sa na miestne zdroje. Samotná indická polícia tieto informácie nekomentovala, informovala len o tom, že násilia sa nezdržali ani niektorí demonštranti, ktorí na nich hádzali kamene a podpálili niekoľko policajných áut a jeden civilný autobus. Policajti podľa AP odpovedali zákrokmi, pri ktorých použili slzný plyn, obušky a varovné výstrely.

Traja demonštranti pri policajnom zásahu prišli o život, polícia sa snaží vyviniť tým, že jeden z nich údajne zomrel po tom, čo ho postrelil iný demonštrant. Indické úrady vo štvrtok vopred zakázali všetky pripravované protesty, demonštranti však tento zákaz nerešpektovali.

Tisíce demonštrantov po celej Indii protestujú proti novému zákonu o indickom občianstve, ktorým chce nacionalistická vláda premiéra Naréndru Módího podľa opozície zmeniť Indiu zo sekulárnej krajiny na náboženský hinduistický štát a chce z neho vyštvať moslimov.

Demonštranti pritom vo svojej veľkej väčšine nie sú žiadni násilníci a antisociálne živly, ako to popisuje Módího režim. Na záberoch zo štvrtkových policajných zásahov vidno, ako policajti zatýkajú viacero vážených osobností vrátane umelcov či opozičných politikov. V rukách polície skončil napríklad aj Ramčándra Guha, jeden z najznámejších indických historikov, ktorý sa preslávil najmä životopisom Mahátmu Gándhího, otca indickej samostatnosti.

Viac o téme: AutobusNásilieKameneDemonštrantiPolícia IndiaNarendra Modi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu