Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Sydney pod rúškom bieleho dymu: Na slávnu operu by ste z pár metrov dovideli len ťažko

Sydney je v dôsledku požiarov zahalené do hustej dymovej clony. Zobraziť galériu (4)
Sydney je v dôsledku požiarov zahalené do hustej dymovej clony. (Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Rycroft)

SYDNEY - Nebezpečne zlú kvalitu ovzdušia i zhoršenú viditeľnosť spôsobila v austrálskom Sydney v utorok dymová clona zapríčinená lesnými požiarmi. Opar opísalo mnoho ľudí ako vôbec najhustejší od začiatku tohtoročných požiarov, informuje na svojej webstránke spravodajská stanica BBC. Pre dym zrušili výjazdy trajektov i lodí.

V meste tiež došlo k dočasným evakuáciám administratívnych budov, do ktorých sa dostal dym a vyvolal poplach. Zdravotníci ľuďom odporúčali, aby nechodili von. Mnohí však do ulíc vyšli s maskami na tvárach. Obyvatelia situáciu opísali ako "apokalyptickú" či "šialenú". Na internete sa tiež sťažovali na problémy s dýchaním a tvrdili, že dym ich "zadúšal". Utorok je podľa nich dosiaľ "najhorším dňom", čo sa týka dymu. V predošlých dňoch padal z oblohy na mesto popol.

FOTO Sydney pod rúškom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Rycroft)

Sydney zažíva zlú kvalitu ovzdušia dosahujúcu "nebezpečnú" úroveň už celé týždne. Deje sa tak v dôsledku asi stovky lesných požiarov, ktoré dosiaľ zúriaca na území štátu Nový Južný Wales. Najbližšie požiare stále horia zhruba hodinu cesty autom od metropolitnej oblasti Sydney. Maximálne znečistenie ovzdušia dosiahlo v centre mesta až 11-násobok "nebezpečnej" hodnoty. Ešte horšie hodnoty dosahovalo na predmestiach a mestách ležiacich bližšie pri požiaroch.

Viac pacientov v nemocniciach aj žiadosť o riešenie situácie

Do nemocníc v Sydney prichádza v ostatných týždňov o 25 percent viac obyvateľov než obvykle; prílev sa týka pacientov s dýchacími ťažkosťami. Vo vnútri sa počas obeda či prestávok zdržiavajú aj deti v denných centrách a na školách. Austrálske úrady minulý týždeň informovali, že úsek, v ktorom je znečistené ovzdušie, je dosiaľ "najdlhší a najrozsiahlejší", aký kedy v Novom Južnom Walese zaznamenali.

FOTO Sydney pod rúškom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Rycroft)

 Pri lesných požiaroch, ktoré pustošia Austráliu už od septembra, prišlo o život šesť ľudí, zničených bolo vyše 700 domov a len v samotnom Novom Južnom Walese boli spálené dva milióny hektárov pôdy. V dôsledku sucha, záplav i požiarov narastá v krajine hnev verejnosti voči konzervatívnej vláde a jej nedostatočnej snahe o riešenie dôsledkov klimatických zmien.

FOTO Sydney pod rúškom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Rycroft)

Viac o téme: DymPožiareSydneyAsutrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu