Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Summit NATO bude hlavne o súdržnosti: Lídri krajín chcú rokovať o posilňovaní spoločnej obrany

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Lídri členských krajín NATO sa na stredajšom summite budú venovať témam spoločnej obrany, zvyšovaniu súdržnosti a vzťahom z Ruskom a Čínou. Uvádza sa to v tlačovej správne na oficiálnej webovej stránke Aliancie.

Zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni šéfov štátov a vlád NATO sa koná meste Watford v anglickom grófstve Hertfordshire. Slovensko zastupujú Zuzana Čaputová, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister obrany Peter Gajdoš. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý piatok uviedol, že šéfovia štátov a vlád členských krajín sa na tejto vrcholnej schôdzke budú venovať zmenám v Severoatlantickej aliancii vrátane zvyšovania pripravenosti spojeneckých síl, využívaniu vesmíru ako nového operačného priestoru a plánom NATO v boji proti terorizmu. Lídri takisto majú rokovať o témach súvisiacich s kontrolou zbrojenia a vzťahoch s Ruskom a Čínou.

Stoltenberg pred summitom vyzval transatlantickú alianciu na väčšiu súdržnosť a odmietol pochybnosti a kritiku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na adresu stavu Aliancie. Stoltenberg je podľa vlastných slov presvedčený, že na zasadnutí v Londýne všetci lídri členských krajín vrátane Macrona "potvrdia silný záväzok voči našej spoločnej obrane". Na summite sa zúčastní aj americký prezident Donald Trump, ktorý do Británie odletel v pondelok, uvádza na svojej webovej stránke agentúra Reuters.

Trump v utorok absolvoval rokovanie zo Stoltenbergom, na ktorom sa venovali výdavkom jednotlivých členských krajín NATO na obranu. Stoltenberg zdôraznil vedúcu úlohu USA v tejto oblasti a pripomenul aj pokrok, ktorý v tejto oblasti dosiahli európske krajiny a Kanada. S americkým prezidentom hovorili aj ďalšom zdokonalení v oblasti pripravenosti spojeneckých síl, boji proti terorizmu, kontrole zbrojenia a o vzťahoch NATO s Ruskom a Čínou. V utorok sa v Londýne konala slávnostná recepcia pri príležitosti 70. výročia založenia NATO, ktorú usporiadala britská kráľovná Alžbeta II., ako aj recepcia organizovaná predsedom vlády Spojeného kráľovstva Borisom Johnsonom.

Viac o téme: SummitNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu