Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Erdogan splnil vyhrážky, Turecko začalo s repatriáciou bojovníkov a teroristov z Daeš

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecké ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že deportovalo Američana, ktorý bol členom militantnej organizácie Daeš. Ankara zároveň avizovala, že 14. novembra vyhostí zo svojho územia aj sedem nemeckých džihádistov a pripravuje sa aj na deportáciu 11 francúzskych občanov obvinených z členstva v Daeš, uviedla agentúra AFP.

Hovorca ministerstva vnútra Ismail Čatakli priblížil, že amerického "teroristického bojovníka" deportovali z Turecka po dokončení príslušných postupov. Dodal, že z Turecka bude 14. novembra deportovaných aj sedem zahraničných teroristov "nemeckého pôvodu" a postupy potrebné na deportáciu prebiehajú aj v prípade "11 zahraničných bojovníkov francúzskeho pôvodu zajatých v Sýrii".

Ankara sa podľa jeho slov okrem zmienených chystá deportovať tiež džihádistov pochádzajúcich z Írska, Nemecka a Dánska. Turecko v ostatných týždňoch kritizovalo Západné krajiny za to, že odmietajú repatriovať svojich občanov, ktorí odišli bojovať do radov Daeš v Sýrii či Iraku, pričom niektorým z nich v ich vlasti dokonca medzičasom odobrali občianstvo.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu nedávno povedal, že Turecko nie je hotelom pre militantov z Daeš a avizoval, že Ankara v pondelok začne s repatriáciou týchto džihádistov. Soylu tiež uviedol, že v Turecku je vo väzbe 1200 zahraničných členov Daeš, pričom počas nedávnej vojenskej operácie na severe Sýrie bolo zajatých 287 členov Daeš.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Presidential Press Service via AP, Pool)

"Pošleme nazad troch, piatich, desiatich ľudí... Nemá zmysel, snažiť sa pred tým ujsť, pošleme vám ich nazad. Robte si s nimi, čo chcete," povedal uplynulý piatok Soylu. Dosiaľ však nie je jasné, či bude Turecko schopné repatriovať tých, ktorí vo svojej vlasti prišli o občianstvo, píše AFP.

Podľa newyorského dohovoru z roku 1961 je protiprávne ponechať osobu bez štátnej príslušnosti, niektoré krajiny vrátane Británie a Francúzska však tento dohovor neratifikovali a tak sa v ostatnom čase vedú vo viacerých prípadoch zdĺhavé právne spory. Samotná Británia už zbavila pre údajné členstvo v džihádistických skupinách v zahraniční občianstva vyše 100 ľudí.

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip ErdoganDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu