Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Severná Kórea uskutočnila ďalšiu skúšku: Otestovala veľký viachlavňový raketomet

Severokórejské ozbrojené sily uskutočnili skúšobný odpal
Severokórejské ozbrojené sily uskutočnili skúšobný odpal (Zdroj: FOTO TASR/AP)

SOUL - Severná Kórea v piatok oznámila, že vo štvrtok uskutočnila úspešnú skúšku veľkého raketometu schopného vystreliť niekoľko rakiet súčasne. Skúška prebehla pod vedením lídra Kim Čong-una. S odvolaním sa na správy severokórejských štátnych médií o tom informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl vo štvrtok informoval, že KĽDR uskutočnila skúšobný odpal dvoch neidentifikovaných projektilov vypálených pravdepodobne z veľkého viachlavňového raketometu, ktoré dopadli do Japonského mora.

Oba projektily boli podľa Soulu odpálené z provincie Južný Hamgjong na východe KĽDR vo štvrtok približne o 17.00 h miestneho času (09.00 h SEČ). Rakety dosiahli maximálnu výšku 97 kilometrov a po prekonaní vzdialenosti 380 kilometrov dopadli do Japonského mora.

Severokórejsky štátny denník Rodong sinmun v piatok uviedol, že išlo o záverečnú skúšku spôsobilosti veľkého viachlavňového raketometu, pričom vodca Kim Čong-un vyslovil "veľkú spokojnosť" s jej výsledkom. Denník tiež napísal, že opakované skúšky potvrdili silu a spoľahlivosť týchto raketometov.

Išlo v poradí o 13. skúšku, ktorú už KĽDR tento rok uskutočnila, a 4. skúšku veľkého viachlavňového raketometu. KĽDR čelí za svoj jadrový program a raketové skúšky medzinárodným sankciám. Pchjongjang pritom nedávno pohrozil obnovením skúšok rakiet dlhého doletu. Reagoval tak na výzvu piatich európskych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby ukončil svoj jadrový program.

Viac o téme: SkúškaSankcieOdpalSeverná KóreaRaketomet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu