Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nepredvídateľný Trump dokáže vždy poriadne prekvapiť: Šéf USA sa objavil na nečakanom mieste

Donald Trump navštívil amerických vojakov v Afganistane Zobraziť galériu (5)
Donald Trump navštívil amerických vojakov v Afganistane (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

KÁBUL - Prezident Spojených štátov Donald Trump podnikol vo štvrtok nečakanú, vopred neohlásenú návštevu amerických vojakov v Afganistane. Stalo sa tak pri príležitosti amerického sviatku Deň vďakyvzdania. Informovali o tom agentúry AP a AFP

Podľa fotografa agentúry AFP Trump oslavoval vo štvrtok Deň vďakyvzdania s vojakmi na americkej vojenskej leteckej základni Bagrám neďaleko afganskej metropoly Kábul. Viedol s nimi rozhovory a servíroval im tradičné pokrmy.

Donald Trump navštívil amerických
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Prezident priletel do Bagrámu krátko po 20.30 h miestneho času a na základni strávil viac ako dve a pol hodiny. Na informovanie o tejto ceste platilo pre novinárov prísne embargo. Šéf Bieleho domu sa vo štvrtok taktiež stretol s afganským náprotivkom Ašrafom Ghaním. Trump a prvá dáma Melania Trumpová už uskutočnili podobnú nečakanú cestu posledné Vianoce, keď navštívili amerických vojakov v Iraku.

Donald Trump navštívil amerických
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Trump oznámil obnovenie rozhovorov s Talibanom

Prezident Spojených štátov Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že obnovil rozhovory s afganským fundamentalistickým hnutím Taliban. "Nikde by som radšej neoslavoval Deň vďakyvzdania ako tu, s najtvrdšími, najsilnejšími, najlepšími a najodvážnejšími bojovníkmi na Zemi," povedal Trump počas svojej vôbec prvej návštevy Afganistanu.

Šéf Bieleho domu sa vo štvrtok taktiež stretol s afganským náprotivkom Ašrafom Ghaním. "Taliban sa chce dohodnúť a my sa s nimi stretávame a hovoríme, že musí byť prímerie a... teraz chcú urobiť prímerie," povedal novinárom. Po 18 rokoch pôsobenia Spojených štátov v Afganistane zostalo v tejto krajine približne 18.000 amerických vojakov.

Donald Trump navštívil vojakov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Spojené štáty dosiahli začiatkom tohto roka dohodu s Talibanom o stiahnutí amerických jednotiek z krajiny výmenou za bezpečnostné záruky. Trump však v septembri po zabití amerického vojaka urobil nečakaný krok. Celoročné rozhovory označil za "mŕtve" a stiahol svoje pozvanie, ktoré dal povstalcom na stretnutie neďaleko Washingtonu.

Pracujeme na dosiahnutí dohody

Zástupcovia Talibanu priame rokovania s afganskou vládou odmietajú. Diplomatické úsilie s cieľom dosiahnuť mierovú dohodu však naďalej pokračuje, dodala AFP. Afganistanom zmieta naďalej dennodenne násilie. Americký prezident môže túto krajinu z bezpečnostných dôvodov navštíviť iba neohlásene.

Donald Trump navštívil vojakov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

"Už nejaký čas pracujeme na dosiahnutí dohody," povedal Trump. "Za posledných šesť mesiacov sme urobili obrovský pokrok... a zároveň sme sťahovali naše jednotky." Agentúra AFP komentovala, že Trumpove vzťahy s vedením americkej armády sú v zlom stave. Negatívne ich poznačilo prezidentovo opakované zasahovanie do disciplinárnych škandálov v armáde.

Viac o téme: VojaciDonald TrumpAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu