Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Macron sa stretol so Stoltenbergom: Prezident obhajuje tvrdenie o NATO, potrebný bol budíček

Jens Stoltenberg a Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg a Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron po štvrtkových rozhovoroch s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Paríži obhajoval svoje vyhlásenie, že Severoatlantická aliancia zažíva "mozgovú smrť". Spolupráca členov NATO vo viacerých kľúčových otázkach podľa neho totiž neprebieha strategickým spôsobom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Absolútne si stojím za vyslovením týchto pochybností, keďže som presvedčený, že bolo nezodpovedné pokračovať v rozhovoroch o finančných a technických záležitostiach vzhľadom na riziká, ktorým v súčasnosti čelíme," povedal Macron s tým, že "potrebný bol budíček".

Macron vyzval na dialóg s Ruskom

Francúzsky prezident ďalej vyhlásil, že štáty Európskej únie by mali byť súčasťou akýchkoľvek rozhovorov medzi Spojenými štátmi a Ruskom, ktoré sa budú týkať novej dohody o obmedzení jadrových rakiet stredného doletu. "Nemôžeme sa uspokojiť s bilaterálnymi zmluvami," vyhlásil a upozornil, že ide o otázku bezpečnosti v Európe. Macron na tlačovej konferencii v Elyzejskom paláci vyzval na dialóg s Ruskom.

Jens Stoltenberg a Emmanuel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Macron podľa agentúry Reuters uviedol, že Francúzsko neakceptuje moratórium týkajúce sa rakiet stredného a kratšieho doletu, ktoré navrhlo Rusko po tom, ako USA a Rusko v tomto roku odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu z roku 1987.

USA bude platiť menej, Nemecko viac

Spojené štáty budú platiť do spoločného rozpočtu Severoatlantickej aliancie podstatne menej ako doteraz, a medzeru, ktorá tým v rozpočte vznikne, zaplní Nemecko, ktoré bude platiť naopak viac ako doteraz. Na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o tom vo štvrtok v Paríži informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "USA budú plaiť menej, Nemecko bude platiť viac," zhrnul túto tému šéf NATO.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Obe krajiny budú podľa neho prispievať do spoločného rozpočtu NATO zhruba šestnástimi percentami. Doteraz boli suverénne najväčšími prispievateľmi do rozpočtu NATO Spojené štáty, ktoré doň prispievali 22 percentami.

Viac o téme: NATOEmmanuel MacronJens Stoltenbergo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu