Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kritika nezostala bez povšimnutia: Ostrá reakcia Turecka, tieto slová Macron určite nečakal

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Bertrand Guay)

ANKARA - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu sa vo štvrtok ohradil voči kritike francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v súvislosti s vojenskou operáciou Ankary proti kurdským milíciám v severnej Sýrii a vyhlásil, že Macron sám financuje terorizmus. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"On už je sponzorom teroristickej organizácie a neustále ich hostí v Elyzejskom paláci. Ak povie, že jeho spojenec je teroristická organizácia... nič viac sa nedá povedať," povedal šéf tureckej diplomacie novinárom v parlamente. Ankara považuje kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany za teroristickú organizáciu a v októbri voči nim viedla v severnej časti Sýrie vojenskú ofenzívu.


Čítajte aj: Macron sa stretol so Stoltenbergom: Prezident obhajuje tvrdenie o NATO, potrebný bol budíček


V októbri prijal Macron v Paríži Jihane Ahmedovú, hovorkyňu Sýrskych demokratických síl, ktorých sú YPG súčasťou. Francúzsky prezident chcel týmto gestom vyjadriť solidaritu s ich činnosťou v rámci boja proti teroristickej organizácii Daeš v Sýrii.

Kritika nezostala bez povšimnutia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ešte skôr vo štvrtok Macron povedal, že Turecko nemôže očakávať solidaritu od spojencov zo Severoatlantickej aliancie v tom istom čase, ako začalo ofenzívu v Sýrii.

Viac o téme: TureckoDaešMevlüt ČavušogluEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu