Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čím menej zbraní je, tým lepšie pre Európu, tvrdí analytik Bruno Lété

Bruno Lété
Bruno Lété (Zdroj: Twitter/ÚMV Praha)

PRAHA – Jednou z najväčších výziev, ktorej Európania v súčasnosti musia čeliť, je to, že veľké mocnosti sú schopné rozmiestniť rakety kdekoľvek, kde majú záujem. V stredu to počas Černínskeho bezpečnostného fóra uviedol analytik z Nemeckého Marshallovho fondu Spojených štátov amerických v Bruseli Bruno Lété.

"Pre Európanov sú strategické úvahy v otázke zbraní veľmi jednoduché. Neexistuje dilema, zbavíme sa zbraní, alebo budú namierené proti nám. Pre Európu je veľmi dôležité otvorene hovoriť s veľkými mocnosťami, ako je Čína, s Američanmi, s Rusmi o kontrole zbraní, o zbrojení a nešírení zbraní. Čím menej zbraní, tým lepšie pre Európu," zdôraznil analytik.

V súčasnosti podľa neho môžeme pozorovať, že Európania sa len rozhliadajú, čo nie je správny prístup. Podľa jeho názoru by mali byť aktívnejší a angažovanejší. Létého by neprekvapilo, keby sa Európania v krátkodobom a strednodobom horizonte museli rozhodnúť, či budú alebo nebudú akceptovať nový rad amerických rakiet. V prípade takejto potenciálnej požiadavky zo strany USA by - ako uviedol - mala Európa zaujať jednotný postoj.

"Nechceme sa dostať do situácie, že niektoré európske členské štáty povedia áno a druhé nie. Buď požiadavku akceptujú všetci, alebo nikto. Inak by to mohlo v zásade narušiť európsku jednotu. Takže ak povieme, áno alebo nie, tak spoločne," dodal. Hlavnou témou tohto ročníka Černínskeho bezpečnostného fóra je kontrola zbrojenia. Fórum sa koná pod záštitou Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe v spolupráci s českým Ministerstvom zahraničných vecí a s podporou NATO a Friendrich Ebert Stiftung.

Černínske bezpečnostné fórum bolo založené pri príležitosti storočnice založenia Československa. Nepriamo nadväzuje na predchádzajúcu sériu konferencií "Prague Agenda" za ktorých zrodom stála iniciatíva amerického prezidenta Baracka Obamu ohľadom jadrových zbraní vyslovená pri jeho návšteve v Prahe v roku 2009.

Viac o téme: ZbraneNATOBruno Lété
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu