Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krvavé protesty proti zvýšeniu cien pohonných hmôt v Iráne: Zomreli už dvaja demonštranti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi, File)

TEHERÁN - Protesty proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt v Iráne si vyžiadali najmenej dve obete. Demonštranti blokovali dopravu v mestách a dostávali sa tiež do stretov s políciou.

Demonštrácie sa konali vo viac ako desiatke miest a vyvolalo ich oznámenie prezidenta Hasana Rúháního o znížení dotácií na palivo a zavedení prídelového systému pre najchudobnejších, čím sa ceny zo dňa na deň zvýšili o najmenej 50 percent.

Násilnosti vypukli v meste Sírdžán a podľa miestneho zástupcu ministerstva vnútra Mohammada Mahmúdabádího bola väčšina protestujúcich pokojná, no neskôr demonštráciu infiltrovali maskovaní muži so strelnými zbraňami a nožmi. Práve počas týchto násilností prišiel o život jeden človek. Druhú obeť hlásia z mesta Behbahan.

Na základe nových opatrení si môže každý motorista v krajine kúpiť mesačne 60 litrov benzínu v cene 15-tisíc rialov (v prepočte približne 12 centov) za liter, pričom každý ďalší liter ho bude stáť 30-tisíc rialov (24 centov). Doteraz si pritom mohli podľa agentúry AP kúpiť do 250 litrov po 10-tisíc rialov (8 centov) za liter. Týmto spôsobom chce vraj vláda získať prostriedky na pomoc najchudobnejším.

Viac o téme: ProtestyDemonštráciePohonné hmotyIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu