Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty v Iraku neutíchajú: Premiér Mahdí po ich skončení podá demisiu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) sa rozpráva s irackým premiérom Ádilom Abdalom Mahdím počas ich stretnutia v Ankare
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) sa rozpráva s irackým premiérom Ádilom Abdalom Mahdím počas ich stretnutia v Ankare (Zdroj: TASR/Presidential Press Service via AP, Pool)

BAGDAD - Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí predloží v sobotu parlamentu svoju demisiu. Mahdí tak urobí po celoštátnych opozičných protestoch, ktoré si počas zásahov vládnych bezpečnostných zložiek proti demonštrantom vyžiadali stovky mŕtvych a zranených. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Iracký premiér v piatok - približne po roku svojho pôsobenia vo funkcii - oznámil, že v sobotu parlamentu predloží oficiálne memorandum, v ktorom požiada o rezignáciu súčasnej vlády. Mahdího vyhlásenie vysielala v priamom prenose štátna televízia. Iba vo štvrtok zabili iracké bezpečnostné zložky na demonštráciách vo viacerých mestách viac ako 40 demonštrantov.

Tisícky Iračanov za zúčastnili vo štvrtok v Násiríji na pohrebnom sprievode, čím porušili zákaz vychádzania. V tomto meste, kde bezpečnostné zložky rozohnali demonštráciu streľbou ostrými nábojmi, tiež utrpelo zranenia viac ako 180 ľudí. Protivládne demonštrácie v Bagdade i v južnejšie položených častiach Iraku, kde žije prevažuje šiitské obyvateľstvo, prebiehajú od 1. októbra.

Počas protestov prišlo o život už vyše 350 ľudí. Protestujúci vyčítajú irackej vláde pod vedením šiitov beznádejnú skorumpovanosť a narastajúci vplyv Iránu. Sťažujú sa aj na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť. Nespokojenci požadujú odstúpenie vlády a usporiadanie predčasných parlamentných volieb.

Viac o téme: ParlamentPremiérDemisiaÁdil Abdal Mahdí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu