Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Situácia v Bolívii eskaluje: Komisárka OSN varuje pred nadmerným použitím sily

Päť ľudí zahynulo a ďalších 75 osôb utrpelo zranenia pri potýčkach s bolívijskými bezpečnostnými silami počas demonštrácie stúpencov exprezidenta Eva Moralesa Zobraziť galériu (3)
Päť ľudí zahynulo a ďalších 75 osôb utrpelo zranenia pri potýčkach s bolívijskými bezpečnostnými silami počas demonštrácie stúpencov exprezidenta Eva Moralesa (Zdroj: SITA/AP Photo/Dico Solis)

ŽENEVA - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v sobotu upozornila na to, že nadmerné použitie sily zo strany bezpečnostných zložiek v Bolívii predstavuje "mimoriadne nebezpečný vývoj". Bacheletová takisto varovala pred hrozbou, že situácia v krajine sa vymkne spod kontroly, informovala agentúra AFP.

"Som skutočne znepokojená tým, že situácia v Bolívii sa môže vymknúť spod kontroly, ak sa k nej predstavitelia (krajiny) nepostavia citlivo a v súlade s medzinárodnými normami a štandardmi týkajúcimi sa použitia sily a s absolútnym rešpektovaním ľudských práv," vyhlásila Bacheletová.

Pri najnovších potýčkach s bolívijskými bezpečnostnými silami, ku ktorým došlo v piatok počas demonštrácie stúpencov exprezidenta Eva Moralesa pri meste Cochabamba v strede Bolívie zahynulo päť ľudí a ďalších 75 osôb utrpelo zranenia. Násilné protesty, ktoré nasledovali po voľbách z 20. októbra, keď bol znovuzvolený Morales, avšak opozícia ho obvinila z volebných podvodov, si pritom doteraz vyžiadali 15 mŕtvych a viac ako 400 zranených.

Vysoká komisárka OSN pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Morales po troch týždňoch demonštrácií zo svojej funkcie 10. novembra odstúpil a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl. Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa v utorok vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.

Sympatizanti lídra venezuelskej opozície chcú nasledovať príklad Bolívie

Tisíce stúpencov vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa sa v sobotu vydali do ulíc Caracasu, aby žiadali odstúpenie prezidenta Nicolása Madura, ktorý zasa zhromaždil svojich priaznivcov na inom mieste v hlavnom meste. Demonštranti opozície mali v rukách vlajky a transparenty so sloganmi ako "Preč s Madurom" či "Nasledujme príklad Bolívie", kde sa tamojší prezident Evo Morales tento týždeň vzdal funkcie v súvislosti s obvineniami z volebných podvodov.

Guaidó, ktorého ako dočasného prezidenta uznáva asi 50 krajín sveta, vo svojom tvíte o sobotňajších zhromaždeniach napísal, že "dnešok je pre Venezuelu veľkým víťazstvom," pričom svoj text doplnil fotografiami z proopozičných mítingoch v iných venezuelských štátoch vrátane Méridy, Zulie a Falcónu. Účastníci zhromaždenia v Caracase sa pre agentúru AFP vyjadrili, že prišli "s veľmi veľkými očakávaniami, nechceme, aby to bol len ďalší pochod."

Päť ľudí zahynulo a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dico Solis)

Agentúra AFP konštatovala, že na akcii opozície sa v Caracase zišlo asi 5000 ľudí, čo je veľmi vzdialené desiatkam tisíc ľudí, ktorí svojho času v uliciach mesta vyjadrovali podporu Guaidóovi a ďalším predstaviteľom opozície. Guaidó podľa AFP doteraz nedokázal využiť počiatočnú dynamiku, ktorá sa vytvorila, keď sa v januári vyhlásil za úradujúceho prezidenta krajiny ničenej krízou.

Jeho tábor je presvedčený, že prezidentské voľby v roku 2018, ktoré Madura potvrdili v úrade hlavy štátu, boli zmanipulované. Preto Guaidó vyzval Madura - politického dediča zosnulého prezidenta Huga Cháveza -, aby vypísal nové prezidentské voľby. Na inom mieste Caracasu sa v sobotu zišli stovky Madurových sympatizantov - chávistov -, ktorí skandovali aj na podporu Evovi Moralesovi.

Maduro vo svojom prejave varoval, že nebude tolerovať snahy o napodobnenie udalostí, ktoré sa odohrali v Bolívii a ktoré označil za štátny prevrat. Protesty ľudí proti výsledkom volieb v Bolívii totiž vyústili do tlaku na Moralesov odchod z krajiny do exilu, ktorý mu poskytlo Mexiko. Ako informovala agentúra AFP, neznámi muži v piatok prenikli do sídiel Guaidóovej strany vo východnej časti Caracasu a vzali odtiaľ bezpečnostné kamery, počítače, hotovosť a osobné doklady.  

Dočasná bolívijská prezidentka Jeanine Áňezová v sobotu v metropole svojej krajiny La Paz apelovala na Guaidóa, aby oslobodil Venezuelu. "Je nespravodlivé, že ste zažili toľko násilia a represií," uviedla vo videu vysielanom naživo v štátnej televízii.    

Viac o téme: NapätieDemonštrácieútok OSNBolíviaŽenevaPoužitie sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu