Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament vo Venezuele si zvolil nového predsedu: Guaidóa nevpustili do budovy

Opozičný líder Juan Guaidó
Opozičný líder Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuelská opozícia v nedeľu verejne kritizovala "parlamentný prevrat" po tom, ako sa rival dočasného prezidenta Juana Guaidóa vyhlásil za predsedu parlamentu a bezpečnostné zložky Guaidóovi zabránili vstúpiť do budovy. Informovala o tom agentúra AFP.

Venezuelské Národné zhromaždenie v nedeľu hlasovali o predĺžení pôsobenia opozičného lídra Guaidóa na poste dočasného prezidenta, za ktorého sa vyhlásil v januári 2019. Podľa AFP sa očakávalo, že Guaidó, bude potvrdený vo funkcii predsedu Národného zhromaždenia, ktorú zastáva januára 2019. Do budovy však boli vpustení len poslanci verní režimu venezuelského prezidenta Nicolása Madura a opoziční poslanci, ktorí s Guaidóom nesúhlasia.

Poslanci venezuelského Národného zhromaždenia za nového predsedu zvolili Luisa Parru. Bezpečnostné zložky Guaidóovi a ďalším opozičným poslancom nepovolili vstup do budovy. "Tí, ktorí bránia tomu, aby bol vymenovaný legitímny venezuelský parlament, sa dnes stávajú spolupáchateľmi diktatúry a tých, ktorí utláčajú občanov Venezuely," napísal Guaidó na Twitteri.

Predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí pre oblasť Latinskej Ameriky Michael Kozak konanie venezuelskej polície, ktorá Guaidóovi zabránila vo vstupe do budovy parlamentu, označil za "zúfalé".

Kozak kritizoval "zúfalý čin režimu bývalého prezidenta Nicolása Madura, nezákonné násilné bránenie Guaidóovi vstúpiť do budovy" a hlasovanie, ktoré nemalo dostatočné kvórum a nespĺňalo ústavné štandardy. Guaidó sa za dočasného prezidenta Venezuely vyhlásil v januári 2019, avšak moc v krajine sa mu dosiaľ nepodarilo prevziať.

Viac o téme: ParlamentPredsedaVenezuelaCaracasJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu