Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Výbuch nálože v Turkmi kontrolovanej časti Sýrie: Zahynulo 14 ľudí, ďalších 33 je zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

DAMASK - Štrnásť obetí na životoch, z toho deväť civilistov, si v sobotu vyžiadal výbuch nálože umiestnenej v aute, ku ktorému došlo v Turkmi kontrolovanom meste al-Báb na severozápade Sýrie.

S odvolaním sa na správy mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne o tom informovala agentúra AFP. Bomba, ktorá explodovala na stanici autobusov a taxíkov, taktiež zranila 33 osôb - z toho niektoré vážne.

K výbuchu sa bezprostredne nikto neprihlásil, avšak ako uviedlo SOHR, v meste dochádza k útokom opakovane už od februára 2017, keď z neho turecké jednotky vytlačili bojovníkov extrémistického hnutia Islamský štát (IS). Mesto al-Báb, ktoré sa nachádza približne 30 kilometrov na severozápad od Aleppa, bolo najzápadnejšou baštou niekdajšieho samozvaného kalifátu IS.

Turecko obvinilo z bombového útoku kurdské YPG

Z bombového útoku, ktorý si v sobotu v Tureckom kontrolovanom meste al-Báb na severozápade Sýrie vyžiadal 19 obetí na životoch, obvinila Ankara kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). S odvolaním sa na vyhlásenie tureckého ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

Kurdskí bojovníci "pokračujú v útokoch na nevinných civilistov, pričom používajú podobné metódy ako Islamský štát (IS)," uviedol na Twitteri turecký rezort obrany. YPG, ktoré Ankara považuje za "teroristickú odnož" v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), sa k tomuto obvineniu bezprostredne nevyjadrili.

Viac o téme: AutoVýbuchNáložObeteSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu