Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Mrazivá záhada: Traja českí študenti zmizli pred 18 rokmi. Použili ich zaživa ako darcov orgánov?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: thinkstockphotos.com)

PRAHA – V auguste roku 2001 vyrazila na prázdniny do Albánska trojica českých študentov. Domov sa mali vrátiť niekedy v septembri, to sa však nestalo. Zmizli počas spoločných prázdnin. Dnes je to už 18 rokov.

Ako uvádza portál TN CZ, študenti Lenka Tučková (vtedy 23) a bratia Jan (vtedy 22) a Michal (vtedy 23) Pavelkovci sa podľa českého spisovateľa Josefa Habasa Urbana stali obeťami obchodu s orgánmi. Jeho zistenie má potvrdzovať vyjadrenie jedného z hlavných vyšetrovateľov prípadu.

V auguste roku 2001 vyrazila trojica študentov do Albánska, domov sa mali vrátiť v septembri, k tomu však už nedošlo. Po všetkých troch začali veľmi intenzívne pátrať. Napriek obrovskému nasadeniu českých i medzinárodných inštitúcií bolo však pátranie neúspešné.

Študenti zmizli na albánsko-kosovskej hranici. Od roku 2001 ich v oblasti hľadali ich rodičia, novinári i špeciálny pátrací tím. Ani za dlhých osemnásť rokov nikto nezistil, ako zmizli. Jedna vyšetrovacia verzia dokonca hovorí o možnosti, že všetci traja stále žijú, ale nikto nevie kde. Táto verzia je však značne nepravdepodobná.

Mrazivá záhada: Traja českí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Policie ČR)

Dávnejšie sa objavili správy o tom, že sa trojica mala stať obeťami obchodu s orgánmi. Informácia o krvavom obchode sa objavila už v roku 2008 v knihe Carly del Ponteovej, bývalej hlavnej žalobkyne haagskeho tribunálu pre zločiny v bývalej Juhoslávii. Tá hovorila o roku 1999, keď Kosovská oslobodzovacia armáda zajatým Srbom odoberala orgány zaživa. Výnosný obchod však podľa spisovateľa Urbana aj po vojne pokračoval.

Srbský prokurátor Vladimir Vukčević údajne po dlhom vyšetrovaní v roku 2009 uviedol, že medzi obeťami boli i traja ľudia z Česka. „Informácia, ktorá spája zmiznutie českých študentov a obchod s orgánmi, prišla od Lubomíra Jozefčiaka z Medzinárodného súdneho tribunálu pre zločiny bývalej Juhoslávie,“ odpísala českým vyšetrovateľom na žiadosť o vyrozumenie kancelária prokurátora Vukčevića. Jozefčiak vtedy priznal, že ho Srbi kontaktovali. „Pýtali sa ma a ja som uviedol, že túto informáciu nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť,“ povedal.

Rodinám zmiznutých študentov zatiaľ nikto o nových špekuláciách nepovedal. „O týchto špekuláciách sme do dnešného dňa neboli informovaní,“ povedala Helena Pavelková, matka dvoch stratených študentov.

Mrazivá záhada: Traja českí
Zobraziť galériu (5)

„Obom rodinám všetci neustále písali, že ´pokračujú v pátraní´, pritom hlavný vyšetrovateľ kauzy sa jasne vyjadril, že v prípade tzv. organ trafficking boli tri obete českej národnosti, dvaja muži a jedna žena,“ vysvetľuje Urban a dodáva: „V inkriminovanej oblasti a danom čase sa nijakí iní občania ČR nestratili.“ Albánske úrady však informáciu o troch českých obetiach nepotvrdili.

Urban o celom prípade napísal knihu, ktorá podľa neho zo 70 percent stojí na pravde a z 30 percent ide o fikciu. „Sám som zvedavý, aké reakcie kniha vyvolá. Jej pointou však paradoxne nie je objasnenie trojnásobnej vraždy, ale skutočnosť, že je to príbeh, ktorý sa môže stať i vám,“ uzatvára autor.

Viac o téme: OrgányVyšetrovanieProkurátorKosovoAlbánskoČesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu