Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Bolívijský exprezident Morales utiekol do Mexika: Obradorovi sa poďakoval za záchranu života

Evo Morales Zobraziť galériu (4)
Evo Morales (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo)

MEXIKO - Bolívijský prezident Evo Morales, ktorý v utorok pricestoval letecky do Mexika, prisľúbil, že bude pokračovať vo svojom politickom "boji", kým bude žiť. Mexiko mu podľa jeho slov ponúknutím politického azylu zachránilo život, píše agentúra DPA.

"Kým budem žiť, v politike zostanem, boj pokračuje," povedal Morales po prílete na medzinárodné letisko v mexickom hlavnom meste. Situáciu v Bolívii po svojom víťazstve v októbrových prezidentských voľbách označil za "prevrat" zo strany opozície.

Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard víta Eva Moralesa
Zobraziť galériu (4)
Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard víta Eva Moralesa  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo)

Ľavicový líder na brífingu povedal, že o azyl požiadal preto, lebo mu v jeho domovskej krajine išlo o život. Dodal, že spolu s bolívijskou vládou sú vďační mexickému prezidentovi Andrésovi Manuelovi Lópezovi Obradorovi, ktorý mu ponúknutím azylu zachránil život.

Bolívijský exprezident Morales utiekol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo)

Mexiko sa rozhodlo udeliť Moralesovi po demisii azyl. Exprezidentov príchod do Mexika však komplikovala neochota niektorých krajín povoliť jeho lietadlu prelet cez ich vzdušný priestor. Morales bol od januára 2006 prvým indiánskym prezidentom Bolívie - odstúpil v nedeľu, keď ho na to vyzval aj šéf armády z dôvodu obrovských, čoraz násilnejších protestov ľudí. Tých nahnevali oficiálne výsledky prezidentských volieb z 20. októbra, ktoré Morales podľa svojich slov jednoznačne vyhral. Násilné protesty, ktoré nasledovali po prezidentských voľbách, si vyžiadali troch mŕtvych a viac ako 380 zranených.

Viac o téme: PrezidentAzylMexikoBolíviaEvo Morales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu