Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Alžírsko si bude v decembri voliť nového prezidenta: O kreslo bude súperiť päť kandidátov

Abdal Azíz Buteflika
Abdal Azíz Buteflika (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidali Djarboub, File)

ALŽÍR - Alžírski voliči si budú v decembri vyberať nového prezidenta len spomedzi piatich kandidátov. Oznámil to v sobotu tamojší ústredný volebný orgán, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra AP.

Medzi záujemcami o post hlavy štátu, ktorých kandidatúru volebný orgán odsúhlasil, sú dvaja bývalí premiéri a ďalšie tri osoby spájané s doterajším politickým systémom v Alžírsku. Ten je pritom už niekoľko mesiacov terčom prodemokratických protestov. Opakovane odložené prezidentské voľby sú naplánované na 12. decembra a ich víťaz má definitívne nahradiť dlhoročného lídra Abdala Azíza Butefliku. Podľa správ z konca októbra sa chcelo do volieb zapojiť až 22 kandidátov.

Kandidovať nakoniec budú bývalí premiéri Alí bin Filís a Abdal Madžíd Tabbún, ktorí viedli vlády za Buteflikovej éry, ako aj dvaja bývalí ministri a predseda menšej politickej strany. Obaja expremiéri sú považovaní za favoritov hlasovania, ktoré sa pôvodne malo konať už 4. júla, ale bolo odrieknuté pre nedostatok kandidátov.

Časť alžírskej verejnosti prezidentské voľby naďalej odmieta, pretože tvrdí, že ich organizujú ľudia z okolia Butefliku, ktorý bol v apríli pod tlakom verejných protestov a armády nútený rezignovať. Protesty proti Buteflikovi vypukli koncom februára na znak nesúhlasu časti verejnosti s tým, že tento chorľavý muž sa chce vo voľbách uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta. Bolo by to už jeho piate funkčné obdobie.

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyAlžírskoAlžírAbdal Azíz Buteflika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu