Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko, Turecko a Irán podporia schôdze bojujúcich strán v Sýrii: Lavrov prichádza s výzvou

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

ŽENEVA - Tri regionálne mocnosti, ktoré sú aktérmi občianskej vojny v Sýrii, podporujú rozhovory medzi stranami bojujúcimi v tejto krajine.

 Uviedli to v utorok špičkoví diplomati Ruska, Turecka a Iránu, ktorí sa zišli v Ženeve v predvečer rokovaní strán znepriatelených v konflikte v Sýrii. V stredu sa totiž v Ženeve začnú rokovania sprostredkované Organizáciou Spojených národov, ktorých cieľom je vypracovať novú sýrsku ústavu. Na rokovaniach očakávajú 150 účastníkov, pričom tretina z nich bude zastupovať sýrsku vládu, tretina opozíciu a tretina občiansku spoločnosť.  

Šéf iránskej diplomacie Muhammad Džavád Zaríf v utorok pred novinármi v Ženeve vyhlásil, že spomínané tri regionálne mocnosti sa zaviazali, že nebudú zasahovať do ústavodarného procesu v Sýrii. Agentúra DPA, ktorá o tom informovala, dodala, že predchádzajúce kolá vnútrosýrskych rokovaní sa v Ženeve skončili neúspechom a nebol na nich dosiahnutý žiadny pokrok, ktorý by viedol k obnoveniu mieru v Sýrii.  

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu konštatoval, že on sám je optimista, "ale nie sme naivní a sme si vedomí" problémov. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval zúčastnené strany, "aby dosiahli dohodu."

Viac o téme: SýriaSergej LavrovTurecko občianska vojnaRegionálne mocnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu